Přednáškovou část možno rozdělit do dvou oblastí a těmi je 1. dietologie 2. výživa nemocných v závažných klinických stavech
Část zabývající se dietologií se zabývá převážně léčebnou výživou u osob s potřebou restriktivních diet. Je zde ale rovněž zdůrazňována potřeba zajištění optimální výživy i v případě dlouhodobé restrikce některého nutrientu. Zde je možno zařadit dietu pankreatickou, šetřivou, dietu při coeliakální chorobě, fenylketonurii a podobně. Jsou ale rovněž informace o dietních režimech, které jsou často hraniční mezi výživou léčebnou a výživou komunitní, jako na příklad dieta či spíše režim při dietu, obezitě, aterosklerose a podobně. Je rovněž zmiňována potřeba do určité míry specifického výživového režimu u řady fyziologických stavů, jako je na příklad výživa ve stáří, v těhotenství, základní údaje o výživě při sportovním zatížení.
V druhé hlavní složce jsou studenti seznamováni s výživou u různých závažných zdravotních stavů, jsou probírány požadavky na výživu doplňkovou a to jak formou sippingu, tak také kompletní nutriční péči na příklad při zavedeném PEG. Rovněž jsou probírány i základy výživy parenterální a to jak částečné, tak úplné.
V praktické části provádějí studenti pod vedením erudované nutriční terapeutky mezi jiným sestavování či úpravu jídelníčku u různých chorob, jsou seznamováni s pomocnými metodami, jako je provádění indirektní kalorimetrie, vyšetření pomocí bioimpedance a podobně. Účastní se také edukace pacientů se závažnými chorobami (např. diabetu a podobně).
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví ve 3. ročníku.
Fyziologie a patofyziologie metabolismu a výživy, vyšetření při poruchách vnitřního prostředí a výživy, určení nutričních potřeb, prostředky infúzní terapie, prostředky parenterální výživy a enterální výživy.