Charles Explorer logo
🇬🇧

Nutrition Physiology

Class at Third Faculty of Medicine |
CDH005P2

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

Význam a potřeba jednotlivých živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a stopové prvky, vitamíny, další nutričně významné látky)

Nutriční a hygienický význam jednotlivých skupin potravin

Alimentární nákazy a intoxikace mikrobiálního původu (salmonelózy, shigelózy, kampylobakteriózy a další bakteriální alimentární onemocnění - epidemiologie, klinika, možnosti prevence; nákazy parazitární; nákazy  virové; transmisivní spongioformní encefalopatie; alimentární intoxikace)

Mikroflóra gastrointestinálního traktu a její význam

Nutriční toxikologie. Toxické látky v potravinách. Toxiny přirozeného původu v potravinách. Otravy houbami.  

Výživa v patogenezi a prevenci chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu…)

Výživa zvláštních skupin populace (Výživa novorozenců a kojenců. Kojení, složení mateřského mléka, význam a podpora kojení. Umělá kojenecká výživa. Výživa dětí. Výživa těhotných žen a kojících žen. Výživa starých lidí, faktory ovlivňující nutriční stav ve stáří)

Hladovění a malnutrice - příčiny, typy, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence

Poruchy příjmu potravy

Obezita, možnosti prevence a léčby

Alternativní výživové směry

Vyšetřování nutričního stavu. Metody hodnocení nutričního stavu. Vyšetření antropometrická, biochemická, hematologická a imunologická. Metody sledování spotřeby

Metabolismus lipidů a lipoproteinů a jeho poruchyrenterální výživy. pc. Diabetická dieta a další

Zásady správné výživy. Nová výživová doporučení pro obyvatelstvo. Doporučené výživové dávky a jejich použití

Dietní systém nemocnic. Diabetická dieta a další zvláštní diety

Základy enterální a parenterální výživy

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Předmět Fyziologie výživy poskytuje studentům odborné vědomosti a učí je způsobu myšlení potřebnému pro pochopení vztahu výživy a životních funkcí člověka.

Z hlediska faktografického podává vysvětlení vztahu organismu a zevního prostředí a přehled látek přijímaných ze zevního prostředí, vysvětlení, co je to trávení a vstřebávání a činnost trávicího traktu, vstřebávání z trávicího traktu, transport látek v organismu, metabolismus v cílových tkáních a mechanismy vylučování. Z hlediska pochopení předmětu jde o chápání potravy jako zdroje energie, stavebních a zásobních součástí těla a regulačních látek, osvojení si představy, že složení potravy a způsob příjmu ve vztahu k aktuálnímu stavu organismu ovlivňuje jeho životní funkce, akceptování každého organismu jako zvláštního jedince i z hlediska ovlivnění jeho životních procesů nejen přijímanou potravou, ale i způsobem jejího příjmu.