Charles Explorer logo
🇬🇧

Preventive Stomatology and Dental Hygiene

Class at Third Faculty of Medicine |
CDHPD3

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

Preventivní programy

·         základní a výběrové preventivní programy,

·         individuální a kolektivní preventivní programy.

Ekonomické aspekty stomatologické prevence

Prostředky k udržování hygieny dutiny ústní

·         zubní kartáčky a pomůcky pro udržování ústní hygieny,

·         zubní pasty, účinky a složení,

·         ústní vody,

·         antibakteriální prostředky k redukci mikrobiálního povlaku,

·         foetor ex ore.

Hygiena pracoviště

·         stomatologické křeslo, jeho funkce a ovládání.

Vyšetření pacienta

·         poloha pacienta, fixace hlavy, osvětlení,

·         vyšetření chrupu a měkkých tkání,

·         stanovení úrovně hygieny dutiny ústní a sestavení individuálního programu ústní hygieny,

·         instrukce o způsobech udržování ústní hygieny, motivace pacienta,

·         informace o správné výživě a metodách profylaxe zubního kazu, motivace,

·         diagnóza nemocného a zdravého parodontu,

·         sestavení léčebného plánu,

·         vedení a plánování recall - posouzení efektivnosti preventivního programu pacienta,

·         diagnostika změn na povrchu skloviny, kazivé a nekazivé léze,

·         diagnostika kazu a změn na parodontu na rtg snímku,

·         diagnostika iatrogenních etiologických faktorů,

·         odstranění zubního kamene,

·         úprava povrchů výplní, odstranění převisů,

·         vyšetření parodontálních chobotů kalibrovanou sondou,

·         indikace a praktické vyšetření indexů kazivosti, hygienických a parodontologických,

·         ošetření parodontopatií,

·         seznámení s prací stomatologa a instrumentářky, asistence, administrativa, provoz.

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Preventivní stomatologie pojednává všestranně o příčinách, epidemiologii, prevenci a profylaxi zubního kazu a onemocnění parodontu. Vysvětluje etiopatogenetické souvislosti vlivů chemicko-fyzikálních, metabolismu mikroorganismů, imunologických faktorů, úlohu mikrobiálního zubního povlaku a skladby výživy na vznik onemocnění.

Podává informace o metodách a prostředcích prevence a profylaxe a dává návod, jak je racionálně využívat a sledovat jejich účinnost. Učivo navazuje na znalosti z II. ročníku.

Preventivní metody a jejich uplatňování mají část výchovně vzdělávací vůči laické veřejnosti a část zaměřenou na výchovu a výcvik zdravotnických pracovníků.