Charles Explorer logo
🇬🇧

Food Safety and Nutrition

Class at Third Faculty of Medicine |
CEM005P2

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

Sylabus:

·         Význam a potřeba jednotlivých živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a stopové prvky, vitamíny, další nutričně významné látky)

·         Nutriční a hygienický význam jednotlivých skupin potravin (maso a masné výrobky, ryby a ostatní vodní živočichové a výrobky z nich, mléko a mléčné výrobky, vejce, obiloviny, luštěniny, brambory, zelenina a ovoce, ostatní)

·         Alimentární nákazy a intoxikace mikrobiálního původu (salmonelózy, shigelózy, kampylobakteriózy a další bakteriální alimentární onemocnění – epidemiologie, klinika, možnosti prevence; nákazy parazitární; nákazy  virové; transmisivní spongioformní encefalopatie; alimentární intoxikace)

·         Mikrobiologické vyšetření potravin a prostředí potravinářských provozoven 

·         Mikrobiom gastrointestinálního traktu, jeho význam a ovlivnění výživou

·         Nutriční toxikologie. Toxické látky v potravinách. Toxiny přirozeného původu v potravinách. Otravy houbami. Změny v potravinách vlivem technologických postupů. Biotranformace a interakce toxických látek v organismu.

·         Problematika předmětů běžného užívání

·         Analýza zdravotních rizik 

·         Péče o bezpečnost potravin v ČR a v zahraničí

·         Legislativa v hygieně výživy a v potravinářství

·         Hygienické požadavky na potravinářské podniky / stravovací služby. Zásady správné výrobní a hygienické praxe, systém HACCP a jeho praktické aplikace. Preventivní a běžný hygienický dozor.

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Studenti si osvojí problematiku hygieny výživy včetně nutriční toxikologie, mikrobiologie a epidemiologie. Součástí kurzu je problematika analýzy zdravotních rizik ve výživě a systém zajištění bezpečnosti potravin.

Probírána je rovněž legislativa v dané oblasti, včetně hygienických požadavků na potravinářské podniky a stravovací služby.