Charles Explorer logo
🇨🇿

Praxe na KHS

Předmět na 3. lékařská fakulta |
CHKPK2

Sylabus

V oblasti hygieny výživy a PBU

- seznámení s úkoly oddělení

- preventivní dozor, posuzování projektové dokumentace, kolaudace

- běžný dozor v zařízení stravovacích služeb

- odběr a hodnocení vzorků pokrmů s ohledem na mikrobiologické požadavky

- metody mikrobiologického vyšetření prostředí potravinářských provozoven

- interpretace chemických a senzorických zkoušek potravin

- požadavky na předměty běžného užívání

V oblasti hygieny dětí a dorostu

- běžný dozor na zotavovacích akcích pro děti

- hygienické požadavky na školská zařízení

V oblasti hygieny práce

- preventivní dozor, posuzování projektové dokumentace pracovišť , kolaudace

- běžný dozor na pracovištích

- kategorizace pracovišť, práce v riziku

- kontroly rizikových pracovišť

- vyhodnocování výsledků měření faktorů pracovního prostředí

V oblasti hygieny komunální

- preventivní a běžný dozor

- požadavky na pitnou vodu, bazény, koupaliště

- zabezpečení zdrojů pitné vody, úpravny vody

- čističky odpadních vod

- hygienická problematika odpadů

- požadavky na výstavbu, vnitřní prostředí budov

- schvalování provozních řádů vodovodů a služeb péče o tělo

- hygienické požadavky na zdravotnická zařízení

- posuzování územních plánů a dokumentace staveb

- vyhodnocování výsledků měření faktorů životního prostředí

- hodnocení rizika faktorů životního prostředí na zdraví

V oblasti epidemiologie

- epidemiologické šetření v ohnisku nákazy vybraných onemocnění, opatření

- dezinfekce, dezinsekce, deratizace

- schvalování provozních řádů zdravotnických zařízení

- hlášení infekčních chorob

Anotace

Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví po 2. ročníku.

Získání praktických návyků ve zdravotní péči.