Charles Explorer logo
🇨🇿

Výživa

Předmět na 3. lékařská fakulta |
CHSNY3

Sylabus

- Zásady správné výživy.

- Výživa v prevenci vybraných chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu...)

- Význam a potřeba jednotlivých živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a stopové prvky, vitamíny)

- Energetický metabolismus, metabolismus hlavních živin.

- Metabolismus vody a elektrolytů

- Nutriční a hygienický význam vybraných potravin

- Výživa zvláštních skupin populace (těhotné a kojící ženy, kojenci a děti, staří lidé)

- Hladovění a malnutrice - příčiny, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence

- Prevence alimentárních nákaz a intoxikací

- Základy nutriční toxikologie. Bezpečnost potravin. Toxické látky v potravinách. Otravy houbami

- Hodnocení nutričního stavu

- Základy dietologie. Dietní systém nemocnic. Hlavní principy jednotlivých diet

- Klinická výživa. Principy parenterální a enterální výživy

- Hygienické požadavky na stravovací služby, hygienické požadavky na nemocniční stravování

Anotace

Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Ošetřovatelství - Zdravotní vědy (4-leté kombinované studium) ve 3. ročníku. Základní kurz výživy pro zdravotní sestry.

Seznamuje s problematikou výživy člověka ve zdraví a nemoci.