Přednášky: Maslowova hierarchie potřeb Ošetřovatelský proces u zajištění výživy Ošetřovatelský proces u pacientů s rizikem malnutrice Ošetřovatelský proces u pacientů s imobilizačním syndromem Ošetřovatelský proces u zajištění vylučování, stomie Ošetřovatelský proces u zajištění sebepéče Ošetřovatelský proces u pacientů s malnutricí Praktika: Praktická cvičení navazují na vybrané potřeby. Výuka probíhá v demonstrační učebně s příslušným vybavením a jsou zařazena praktická cvičení i na vybraných klinických pracovištích (LDN, interní oddělení, chirurgické oddělení).
1. Polohy nemocného, manipulace s nemocným
2. Sesterská dokumentace, posouzení stavu výživy sestrou
3. Vyprazdňování nemocných, stomie
4. Podávání stravy, krmení, výživa sondou, PEG. Stáže na odděleních.
Cílem předmětu je naučit studenty správný postup při posouzení, stanovení problému pacienta, plánování, poskytování a vyhodnocování ošetřovatelské péče u pacientů, s důrazem na specifickou ošetřovatelskou péči při zabezpečování jejich nutričních potřeb
Student bude po absolvování předmětu schopen:
- definovat rozdělení a specifika nemocničního dietního systému;
- zhodnotit výživový stav z pohledu všeobecné sestry a potřeby nutričního terapeuta,
- zhodnotit riziko vzniku malnutrice u pacientů a zahájit vhodné intervence ke zlepšení nutričního stavu pacienta;
- podávat stravu pacientům per os a sondou;
- navrhnout vhodné doplňky stravy ve formě enterální polymerní výživy - sippingu.