Přednášky:Úloha mikroorganismů v prostředí. Historie mikrobiologieHlavní skupiny mikroorganismů: viry, bakterie a aktinomycetyDalší skupiny mikroorganismů: kvasinky a plísně, prvoci. Systematická bakteriologieMetabolismus, katabolismus a anabolismus prokaryotických a eukaryotických buněkRůst a množení mikroorganismů - růstové křivkyGenetika mikroorganismůKoloběh biogenních prvků (uhlík, dusík, fosfor, síra)Mikrobiologie vody - pitná, povrchová, odpadní. Čištění odpadních vodMikrobiologie půdy - hlavní skupiny, funkce půdních mikroorganismůMikrobiologie krmivMikrobiologie trávicího traktu - hlavní skupiny mikroorganismů. Ekologie. Funkce. Patogeneze a imunita, imunizaceMikrobiologie potravin. Syrové kravské mléko, čisté mlékařské kultury
Cvičení:Bezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři. Morfologie mikroorganismů, nativní preparáty, vitální a negativní barveníFixované mikroskopické preparáty, preparát narychloFixované mikroskopické preparáty – pokračování, preparát podleMikroskopické houby. Izolace a kultivace mikroorganismůAntibiotika a antimikrobiální látky, testování citlivosti mikroorganismů na antibiotika.Vyhodnocení antibiotického testu. Sterilace, pasteraceIdentifikace bakterií. Izolace bakterií z kůže, spadem.Identifikace izolovaných bakteriálních kultur.Mikrobiologická kvalita pitné vody, mikrobiologický rozborVyhodnocení mikrobiologického rozboru vodyÚčast mikroorganismů na kolobězích uhlíku a dusíku - mikroskopické vyšetřeníČisté mlékařské kultury – mikroskopické vyšetření
Předmět seznamuje studenty s obecnými principy mikrobiologie a významem mikroorganismů v prostředích přímo souvisejících se zemědělstvím a potravinářstvím. V úvodních kapitolách je pozornost věnována významným skupinám mikroorganismů, zejména virům, bakteriím a mikroskopickým houbám.
Jsou vysvětleny základy metabolismu, genetiky, růstu a množení mikroorganismů a účasti mikroorganismů na kolobězích biogenních prvků. Hlavní důraz je kladen na výskyt a význam mikroorganismů v půdě, na rostlinách, v krmivech, trávicím traktu, vodě a potravinách.
V praktické části studenti zvládnou řadu laboratorních technik, např. pozorování mikroorganismů, stanovení počtu mikroorganismů, testování antimikrobiální aktivity, hodnocení mikrobiologických parametrů.