Charles Explorer logo
🇬🇧

Hygiene and Health Safety of Food

Class at Third Faculty of Medicine |
CNT056P3

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

Přednášky:

Základní pojmy a definice týkající se hygieny a zdravotní nezávadnosti potravin

Evropské a národní legislativní předpisy týkající se hygieny potravin, hygienický balíček HACCP, správná výrobní a hygienická praxe, správná laboratorní praxe

Fyzikální a chemická alimentární nebezpečí

Biologická nebezpečí, alimentární nákazy virového a prionového původu

Alimentární nákazy bakteriálního původu, bakteriální toxiny

Parazitární alimentární nebezpečí Kažení potravin a nebezpečné mikrobiální metabolity

Mykotoxiny Sanitace v potravinářských provozech

Hygiena a zdravotní nezávadnost mléka

Hygiena a zdravotní nezávadnost masa a vajec

Cvičení:

Bezpečnost v laboratoři, mikroskopické preparáty

Biologická konzervace potravin

Indikátory hygienické kvality potravin, mikrobiologický rozbor mléka

Izolace indikátorových mikroorganismů, selektivní kultivační média

Konfirmační testy – imunologické, biochemické

Identifikace indikátorových mikroorganismů pomocí MALDI-TOF

Stanovení indikátorů produkční kvality

Stanovení dusičnanů v zelenině

Stanovení reziduí inhibičních látek v mase a mléce

Falšování potravin

Hlášení v systému RASFF – prezentace studentů

Zápočtový test

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Předmět přináší informace o legislativě týkající se hygieny a zdravotní nezávadnosti potravin, jak na úrovni národních i evropských předpisů. Pozornost je věnována fyzikálním, chemickým a biologickým, zejména pak mikrobiologickým alimentárním rizikům.

Seznamuje s nejčastějšími prionovými, virovými, bakteriálními a parazitárními onemocněními z potravin, způsobem jejich přenosu a ochrany spotřebitelů na úrovni primární produkce, ve zpracovatelských závodech, přepravě a skladování potravin. Součástí je i popis úlohy primárních a sekundárních mikrobiálních metabolitů v ochraně zdraví člověka.

Závěrem je věnována pozornost hygieně jednotlivých skupin potravin