Charles Explorer logo
🇬🇧

Preventive and Clinical Nutrition

Class at Third Faculty of Medicine |
CPHK005P3

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

Preventivní část:

- Zásady správné výživy. Nová výživová doporučení pro obyvatelstvo. Doporučené výživové dávky a jejich použití

- Výživa v prevenci chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu)

- Výživa zvláštních skupin populace (Výživa novorozenců a kojenců. Kojení, složení mateřského mléka, význam a podpora kojení. Umělá kojenecká výživa. Výživa dětí. Výživa těhotných žen a kojících žen. Výživa starých lidí, faktory, ovlivňující nutriční stav ve stáří)

- Hladovění a malnutrice - příčiny, typy, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence

- Poruchy příjmu potravy

- Obezita, možnosti prevence a léčby

- Alternativní výživové směry

- Vyšetřování nutričního stavu. Metody hodnocení nutričního stavu. Vyšetření antropometrická, biochemická, hematologická a imunologická. Nutriční prognostické indexy

- Metody sledování spotřeby.

- Hodnocení jídelníčků počítačovými programy

- Metabolismus lipidů a lipoproteinů a jeho poruchy

- Nutriční poradenství, zásady edukace klientů

- Intervenční programy v oblasti zdravého životního stylu a správné výživy  

Klinická část: 1. dietologie 2. výživa nemocných v závažných klinických stavech

Část zabývající se dietologií se zabývá převážně léčebnou výživou u osob s potřebou restriktivních diet. Je zde ale rovněž zdůrazňována potřeba zajištění optimální výživy i v případě dlouhodobé restrikce některého nutrientu. Zde je možno zařadit dietu pankreatickou, šetřivou, dietu při coeliakální chorobě, fenylketonurii a podobně.

V druhé hlavní složce jsou studenti seznamováni s výživou u různých závažných zdravotních stavů, jsou probírány požadavky na výživu doplňkovou a to jak formou sippingu, tak také kompletní nutriční péči na příklad při zavedeném PEG. Rovněž jsou probírány i základy výživy parenterální a to jak částečné, tak úplné.

V praktické části provádějí studenti pod vedením erudované nutriční terapeutky mezi jiným sestavování či úpravu jídelníčku u různých chorob, jsou seznamováni s pomocnými metodami, jako je provádění indirektní kalorimetrie, vyšetření pomocí bioimpedance a podobně. Účastní se také edukace pacientů se závažnými chorobami (např. diabetu a podobně).  

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví ve 3. ročníku. Předmět seznamuje s principy správné výživy, nutričními potřebami různých skupin populace a s rolí výživy v patofyziologii a prevenci nemocí.

Nedílnou součástí je problematika nutriční diagnostiky (hodnocení nutričního stavu, poradenství a klinické výživy (nemocniční dietní systém, nutriční podpora, enterální a parenterální výživa, metabolické bilance a měření energetické spotřeby ...).