Úvod do studia nutriční ekonomiky. Nutriční ekonomika jako spojení biologických a ekonomických parametrů ve výživě obyvatelstva
Výživová doporučení. Seznámení s principy a orientačními hodnotami výživových doporučených dávek, doporučených dávek potravin, výživových trendů, nutriční pyramidy a systému HEI (health eaten index)
Spotřeba potravin. Metodické základy sledování průměrné spotřeby hlavních komodit potravin a spotřeby potravin podle metodiky rodinných účtů včetně zhodnocení rozdílů a trendů
Databáze složení potravin . Problematika tvorby a využívání databází chemického složení potravin včetně zhodnocení limitujících faktorů a validity získaných hodnot
Jakost potravin jako ekonomická kategorie. Jakost potravin jako komplexní vícefaktoriální funkce aspektů nutričních, hygienických, technologických, senzorických, informačních a užitných
Obecné zásady výživové a potravinové politiky. Vývoj trendů výživové a potravinové politiky ve světě a dílčí aspekty této politiky v ČR
Legislativní mantinely: (obecná informace o náplni jednotlivých zákonných norem, jejich struktuře a náplni se zaměřením na náplň obecných vyhlášek a struktuře komoditních vyhlášek) zákon o potravinách a jeho vyhlášky se specielním zaměřením na označování a E čísla, HACCP a požadavcích na chemické a mikrobiologické parametry potravin veterinární zákon a jeho vyhlášky ve vztahu k potravinám zákon o veřejném zdraví a jeho vztah ke spotřebě potravin zákon o preventivní ochraně životního prostředí (IPPC) a jeho vztah k potravinám problematika bezpečnosti potravin
Speciální typy potravinářských výrobků: (biopotraviny, funkční potraviny, potraviny na bázi
GMO) a jejich význam ve spotřebě potravin a při řešení globálních problémů udržitelného rozvoje produkce potravin
Světové organizace a jejich role při výrobě a obchodování s potravinam (FAO, WHO, Codex
Alimentarius, WTO) a jejich funkce na trhu s potravinami
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví - kombinovaná forma. Zabývá se vazbou biologických a ekonomických aspektů výživy obyvatelstva jako mezioborového problému.
Výuka je zaměřena na úvodní ekonomické parametry výroby potravin, rozmanitá výživová doporučení, kvalitu potravinářských výrobků, potravinářskou legislativa, spotřebu potravin, DBSP jako nástroje hodnocení výživy, uvádí do problematiky výživové a potravinové politiky, biopotravin, funkčních potravin a použití GMO a informuje o světových organizacích působících v oblasti výživy.