Charles Explorer logo
🇨🇿

Preventivní výživa a nutriční diagnostika

Předmět na 3. lékařská fakulta |
CPHKPV2

Sylabus

Zásady správné výživy. Nová výživová doporučení pro obyvatelstvo. Doporučené výživové dávky a jejich použití

Výživa v prevenci chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu?)

Výživa zvláštních skupin populace (Výživa novorozenců a kojenců. Kojení, složení mateřského mléka, význam a podpora kojení. Umělá kojenecká výživa. Výživa dětí. Výživa těhotných žen a kojících žen. Výživa starých lidí, faktory, ovlivňující nutriční stav ve stáří)

Hladovění a malnutrice - příčiny, typy, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence

Poruchy příjmu potravy

Obezita, možnosti prevence a léčby

Alternativní výživové směry

Vyšetřování nutričního stavu. Metody hodnocení nutričního stavu. Vyšetření antropometrická, biochemická, hematologická a imunologická. Nutriční prognostické indexy

Metody sledování spotřeby.

Hodnocení jídelníčků počítačovými programy

Metabolismus lipidů a lipoproteinů a jeho poruchy

Nutriční poradenství, zásady edukace klientů

Intervenční programy v oblasti zdravého životního stylu a správné výživy

Anotace

Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví (3-leté kombinované studium) ve 2. ročníku.

Předmět seznamuje s principy správné výživy, nutričními potřebami různých skupin populace a s rolí výživy v patofyziologii a prevenci nemocí. Nedílnou součástí je problematika nutriční diagnostiky (hodnocení nutričního stavu) a poradenství.