Charles Explorer logo
🇨🇿

Základy potravinářských technologií

Předmět na 3. lékařská fakulta |
CPHPT3

Sylabus

Základní principy technologií a požadavky na suroviny v oblasti

- masné výroby

- zpracování drůbeže a vajec

- mlékárenství

- zpracování rostlinných tuků a způsoby náhrady tuků

- zpracování kakaových bobů

- technologie nečokoládových cukrovinek

- cukrovarnictví a použití necukerných sladidel

- škrobárenství

- mlýnsko-pekárenské technologie, technologie trvanlivého pečiva a těstovin

- principů konzervárenství a zpracování ovoce a zeleniny včetně brambor

- principů fermentačních technologií a výroby organických kyselin

- sladovnictví a výrobě piva

- vinařství, lihovarnictví a drožďárenství

- úpravy technologických a odpadních vod a výroby a třídění nealko nápojů

Stručný přehled fyzikálně chemických procesů výroby potravin

Anotace

Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví ve 3. ročníku. Předmět je zaměřen na pochopení základů zpracovatelských technologií v členění charakteristika surovin, základní technologické operace od přejímky surovin do finalizace konečného výrobku, nutriční přínos jednotlivých komodit, přehled technologických operací a základních procesů výroby jednotlivých potravinářských komodit.