Základní principy technologií a požadavky na suroviny v oblasti
- masné výroby
- zpracování drůbeže a vajec
- mlékárenství
- zpracování rostlinných tuků a způsoby náhrady tuků
- zpracování kakaových bobů
- technologie nečokoládových cukrovinek
- cukrovarnictví a použití necukerných sladidel
- škrobárenství
- mlýnsko-pekárenské technologie, technologie trvanlivého pečiva a těstovin
- principů konzervárenství a zpracování ovoce a zeleniny včetně brambor
- principů fermentačních technologií a výroby organických kyselin
- sladovnictví a výrobě piva
- vinařství, lihovarnictví a drožďárenství
- úpravy technologických a odpadních vod a výroby a třídění nealko nápojů
Stručný přehled fyzikálně chemických procesů výroby potravin
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví ve 3. ročníku. Předmět je zaměřen na pochopení základů zpracovatelských technologií v členění charakteristika surovin, základní technologické operace od přejímky surovin do finalizace konečného výrobku, nutriční přínos jednotlivých komodit, přehled technologických operací a základních procesů výroby jednotlivých potravinářských komodit.