Charles Explorer logo
🇬🇧

Nutrition and dietetics

Class at Third Faculty of Medicine |
CVO052P2

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

·         Zásady správné výživy

·         Výživa v patogenezi a v prevenci vybraných chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu, onemocnění GIT)

·         Význam a potřeba jednotlivých živin

·         Energetický metabolismus, metabolismus hlavních živin. 

·         Metabolismus vody a elektrolytů

·         Nutriční a hygienický význam potravin živočišného a rostlinného původu

·         Specifika výživy zvláštních skupin populace (těhotné a kojící ženy, kojenci a děti, staří lidé)

·         Hladovění a malnutrice – příčiny, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence

·         Prevence alimentárních nákaz a intoxikací

·         Potravinové alergie a intolerance

·         Toxické látky v potravinách. Otravy houbami

·         Hodnocení nutričního stavu

·         Základy dietologie. Dietní systém nemocnic

·         Hlavní principy jednotlivých diet

·         Klinická výživa. Principy parenterální a enterální výživy

·         Hygienické požadavky na nemocniční stravování

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Ošetřovatelství - Všeobecná sestra ve 2. ročníku. Základní kurz výživy pro zdravotní sestry.

Seznamuje s problematikou výživy člověka ve zdraví a nemoci.