· Zásady správné výživy
· Výživa v patogenezi a v prevenci vybraných chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu, onemocnění GIT)
· Význam a potřeba jednotlivých živin
· Energetický metabolismus, metabolismus hlavních živin.
· Metabolismus vody a elektrolytů
· Nutriční a hygienický význam potravin živočišného a rostlinného původu
· Specifika výživy zvláštních skupin populace (těhotné a kojící ženy, kojenci a děti, staří lidé)
· Hladovění a malnutrice – příčiny, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence
· Prevence alimentárních nákaz a intoxikací
· Potravinové alergie a intolerance
· Toxické látky v potravinách. Otravy houbami
· Hodnocení nutričního stavu
· Základy dietologie. Dietní systém nemocnic
· Hlavní principy jednotlivých diet
· Klinická výživa. Principy parenterální a enterální výživy
· Hygienické požadavky na nemocniční stravování
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Ošetřovatelství - Všeobecná sestra ve 2. ročníku. Základní kurz výživy pro zdravotní sestry.
Seznamuje s problematikou výživy člověka ve zdraví a nemoci.