Studenti se v rámci předmětu seznámí s problematikou malnutrice, nutričního screeningu a nutriční péče v ambulantn ím i nemocničním provozu. Budou seznámeni s prací nutričního týmu, nutričních terapeutek, jak na lůžkových stanicích, tak ve stravovacím provozu, s vyšetřením nutričního stavu, indikací k nutriční podpoře, základy enterální a parenterální výživy, včetně zajištění vstupů (jak enterálního přístupu - nasogastrické, nasojejunální sondy a perkutánní endoskopické gastrostomie, tak žilního přístupu – navigované zavádění cévních vstupů) a péče o ně, rozpisu enterální či parenterální výživy včetně přípravy vaků all in one.
Předmět je vyučován v doktorském studijním programu Všeobecné lékařství v 5.ročn íku, jako volitelný předmět. Předmět seznamuje s klinickou výživou a nutriční péčí v širokém spektru souvislostí vč. problematiky střevní mikrobioty.