Charles Explorer logo
🇬🇧

Nutrition and dietetics

Class at Second Faculty of Medicine |
D0904007

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

* Obsahové zaměření přednášek a seminářů:

- Úvod, malnutrice, hyperalimentace, obezita, léčebná výživa

- Živiny, potřeba živin

- Dietní systém v ČR

- Hodnocení stavu výživy

- Léčebná výživa u vybraných onemocnění

- Umělá výživa

Syllabus seminářů z předmětu "Výživa a dietetika"

Pro 2. ročník bakalářského studia: Všeobecná sestra

Letní semestr, školní rok 2019/2020

UČEBNA SP2 11,20 – 12,50 hod 28.02.2020 Úvod do dietetiky - dr. Masopust

(definice pojmů, historie, výživa, léčebná výživa)

Potřeba živin – jednotlivé makro i mikronutrienty (tuky, cukry, bílkoviny, vitamíny, stopové prvky, elektrolyty)

Výživová hodnota – bilance živin

Výživa (dieta) zdravých osob.

Směrnice racionální výživy.

Výživa těhotných a žen v období laktace, výživa dětí

Výživa ve stáří

Výživa sportovců

Dietní systém u nás

Léčebná výživa vybraných onemocnění

Vliv některých onemocnění na stav výživy: kardiovaskulární onemocnění, ateroskleróza, diabetes mellitus, akutní a chronická onemocnění ledvin, urolitiáza, choroby gastrointestinálního traktu, nádorová onemocnění, choroby skeletu, osteoporoza.

Potravinové alergie

Specifické diety – fenylketonurie, bezlepková dieta 27.03.2020 Hodnocení stavu výživy – metody zjišťování - dr. Masopust

Podvýživa (klasifikace), nadvýživa

Poruchy příjmu potravy – anorexie, bulimie

Úloha a spolupráce sestry ve vyhledávání rizikových osob

Nutriční tým

Minimum umělé výživy

Enterální a parenterální výživa – přehled metod, techniky aplikace, výhody a nevýhody, komplikace

Obezitologie

Populární diety – porovnání

Zápočet bude udělen na podkladě účasti – účast bude kontrolována.

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Předmět je koncipován jako teoretický. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka a o malnutrici.

Seznamuje studenty se zásadami přípravy stravy a alternativními způsoby podávání. Součástí je hodnocení stavu výživy a energeticko-nutriční bilance.