Charles Explorer logo
🇨🇿

Výživa dítěte a dietetika

Předmět na 2. lékařská fakulta |
D2904009

Sylabus

Obsahové zaměření přednášek a seminářů:

Základy dietetiky (definice pojmů, výživa, léčebná výživa);

Potřeba živin – jednotlivé makro i mikronutrienty (tuky, cukry, bílkoviny, vitamíny, stopové prvky, elektrolyty);

Výživová hodnota – bilance živin;

Výživa těhotných a žen v období laktace;

Přirozená výživa dětí – fyziologie laktace, techniky kojení, kontraindikace kojení;

Umělá výživa dětí – počáteční mléka, pokračovací mléka, počáteční výživa, přechodné období, období smíšené stravy;

Výživa od batolecího věku po adolescenci;

Minimum umělé výživy dětí - enterální a parenterální výživa – přehled metod, techniky aplikace, výhody a nevýhody, komplikace

Hodnocení stavu výživy u dětí – metody zjišťování, podvýživa (klasifikace), nadvýživa, poruchy příjmu potravy – anorexie, bulimie, úloha a spolupráce sestry ve vyhledávání rizikových dětí;

Obezita v dětském věku;

Alternativní výživa.

Obsahové zaměření praktických cvičení v klinické praxi: studenti/ky se prakticky seznámí se shora uvedenou problematikou na pracovištích Pediatrické kliniky 2. LF UK a FN Motol a dále se seznámí s provozem Oddělení mléčné kuchyně FN Motol.

Anotace

Předmět je koncipován jako teoretický. Poskytuje ucelené informace o přirozené a umělé výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav dítěte. Seznamuje studenty se zásadami dietních opatření dle věku dítěte a vlivu malnutrice na průběh orgánových onemocnění. Dále pak se zásadami přípravy enterální a parenterální výživy pro dítě i alternativními technikami jejího podávání. Upozorňuje na rizika vegetariánské nebo veganské stravy v dětském věku a vyzdvihuje kojení jako základ výživy novorozenců a kojenců. Součástí je i posuzování výživového stavu dětského pacienta a energeticko-nutriční bilance. Předmět bude realizován v rámci nepravidelné blokové výuky.

Obsahové zaměření přednášek a seminářů:

Úvod do dietetiky (definice pojmů, historie, výživa, léčebná výživa);

Potřeba živin – jednotlivé makro i mikronutrienty (tuky, cukry, bílkoviny, vitamíny, stopové prvky, elektrolyty);

Výživová hodnota – bilance živin;

Výživa těhotných a žen v období laktace;

Přirozená výživa dětí – fyziologie laktace, techniky kojení, kontraindikace kojení;

Umělá výživa dětí – počáteční mléka, pokračovací mléka, počáteční výživa, přechodné období, období smíšené stravy;

Výživa od batolecího věku po adolescenci;

Minimum umělé výživy dětí - enterální a parenterální výživa – přehled metod, techniky aplikace, výhody a nevýhody, komplikace

Hodnocení stavu výživy u dětí – metody zjišťování, podvýživa (klasifikace), nadvýživa, poruchy příjmu potravy – anorexie, bulimie, úloha a spolupráce sestry ve vyhledávání rizikových dětí;

Obezita v dětském věku;

Alternativní výživa.

Obsahové zaměření praktických cvičení v klinické praxi:

studenti/ky se prakticky seznámí se shora uvedenou problematikou na pracovištích Pediatrické kliniky 2. LF UK a FN Motol a dále se seznámí s provozem Oddělení mléčné kuchyně FN Motol.