Volitelný předmět doporučený pro 4., 5. a 6. ročník studia všeobecného lékařství, pro studenty bakalářského studia fyzioterapie 2. a 3. ročníku, studenty nástavbového magisterského studia fyzioterapie.
Vždy zhruba tříhodinové téma včetně diskuse
Úvod, základní pojmy: makroživiny mikroživiny. Co má obsahovat strava. Střevní mikrobiom a výživa. Trojpoměr sacharidy - lipidy - proteiny.
Minerální látky a vitamíny - funkce, vztahy, suplementace.
Glykemický index, glykemický load - vztah k inzulínové rezistenci. Syndrom inzulínové rezistence a výživa.
Prebiotika a probiotika. Výživové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin. Ochranné a kozervačí látky.
Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: Zónová dieta, Atkinsova dieta, ketodiety. Klady a rizika. Výživa a kardiovaskulární choroby, výživa v prevenci osteoporózy.
Praktické poznatky z výživového poradenství.
Praktikum: rozbor jídelníčků
Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava. Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita.
Opakování.
Výživa a pohyb, jejich role v prevenci a terapii civilizačních chorob
Makroživiny. Co má obsahovat strava. Trojpoměr sacharidy - lipidy – proteiny.
Mikroživiny, stopové prvky, vitamíny - funkce, vztahy, suplementace.
Glykemický index, glykemický load - vztah k inzulínové rezistenci. Syndrom inzulínové rezistence a výživa.
Co by měl zdravotník vědět o zpracování potravin.
Ochranné, škodlivé a aditivní látky v potravě. Probiotika. Výživové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin.
Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita
Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava.
Výživa a kardiovaskulární choroby, výživa v prevenci osteoporózy.Racionální dieta a její varianty. Alternativní
často používané diety: 4:3:3 (Zónová) dieta, Atkinsova dieta.
Dietní monitor - rozbor individuálních záznamů konzumované stravy