Charles Explorer logo
🇨🇿

VP - Výživa ve vztahu k civilizačním onemocněním

Předmět na 2. lékařská fakulta |
DV00002

Sylabus

Volitelný předmět doporučený pro 4., 5. a 6. ročník studia všeobecného lékařství, pro studenty bakalářského studia fyzioterapie 2. a 3. ročníku, studenty nástavbového magisterského studia fyzioterapie.

Vždy zhruba tříhodinové téma včetně diskuse

Úvod, základní pojmy: makroživiny mikroživiny. Co má obsahovat strava. Střevní mikrobiom a výživa. Trojpoměr sacharidy - lipidy - proteiny.

Minerální látky a vitamíny - funkce, vztahy, suplementace.

Glykemický index, glykemický load - vztah k inzulínové rezistenci. Syndrom inzulínové rezistence a výživa.

Prebiotika a probiotika. Výživové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin. Ochranné a kozervačí látky.

Racionální dieta a její varianty. Alternativní často používané diety: Zónová dieta, Atkinsova dieta, ketodiety. Klady a rizika. Výživa a kardiovaskulární choroby, výživa v prevenci osteoporózy.

Praktické poznatky z výživového poradenství.

Praktikum: rozbor jídelníčků

Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava. Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita.

Opakování.

Anotace

Výživa a pohyb, jejich role v prevenci a terapii civilizačních chorob

Makroživiny. Co má obsahovat strava. Trojpoměr sacharidy - lipidy – proteiny.

Mikroživiny, stopové prvky, vitamíny - funkce, vztahy, suplementace.

Glykemický index, glykemický load - vztah k inzulínové rezistenci. Syndrom inzulínové rezistence a výživa.

Co by měl zdravotník vědět o zpracování potravin.

Ochranné, škodlivé a aditivní látky v potravě. Probiotika. Výživové doplňky: racionální přístup k tržním produktům, přehled skupin.

Výživa v kontextu pohybu, výživa a obezita

Alternativní často používané diety: vegetariánská, dělená strava.

Výživa a kardiovaskulární choroby, výživa v prevenci osteoporózy.Racionální dieta a její varianty. Alternativní

často používané diety: 4:3:3 (Zónová) dieta, Atkinsova dieta.

Dietní monitor - rozbor individuálních záznamů konzumované stravy