1. Úvod do nutričních věd. Biochemie a fyziologie výživy. Diskusní panel - základní principy tvorby jídelníčku.
2. Energetický metabolizmus. Chemické složení a nutriční hodnota potravin I. Diskusní panel - výživové postupy.
3. Chemické složení a nutriční hodnota potravin II. Technologické zpracování. Diskusní panel - analýza stravovacích návyků.
4. Alternativní výživové směry. Nutriční toxikologie: přídatné látky, kontaminanty a mykotoxiny. Diskusní panel - analýza stravovacích návyků.
5. Výživa v prevenci civilizačních chorob I. Diskusní panel - analýza stravovacích návyků.
6. Výživa v prevenci civilizačních chorob II. Téma vyhrazeno. Zápočtový test. ANOTACE: Volitelný předmět „Výživa v prevenci civilizačních chorob“ si klade za cíl zvýšit povědomí studentů o roli výživy ve zdraví člověka. Výživa je základním pilířem zdraví a zaujímá první příčky v prevenci řady metabolických a přidružených onemocnění. Prostřednictvím internetu, médií a jiných sdělovacích prostředků jsme neustále vystaveni řadě nových poznatků, trendů a doporučení. Reflexí moderní doby je diskuze o kvalitě potravin a výživě. Považujeme za důležité, aby lékař rozuměl metabolickým aspektům výživy a byl schopný je adekvátním způsobem předávat dál svým pacientům. V tomto duchu se snažíme kombinovat poznatky z biochemie, dietologie a potravinářských věd; dávat je do vzájemných souvislostí a předávat studentům v přímo aplikovatelné formě. Cíle a výstupy: Volitelný předmět umožní studentům získat základní informace o nutričních vědách. V úvodních seminářích se budeme zabývat biochemií a fyziologií výživy. Přes metabolické aspekty se dostaneme k řadě civilizačních chorob a možnostech jejich ovlivnění výživou. Nevynecháme rozporuplná témata jako alternativní způsoby stravování, technologické zpracování, přídatné látky a kontaminanty v potravinách. Budeme diskutovat metabolizmus člověka za fyziologických a patologických okolností. Získané poznatky aplikujeme v praxi formou analýzy stravovacích plánů a doporučení.
Volitelný předmět „Výživa v prevenci civilizačních chorob“ si klade za cíl zvýšit povědomí studentů o roli výživy ve zdraví člověka. Výživa je základním pilířem zdraví a zaujímá první příčky v prevenci řady metabolických a přidružených onemocnění.
Prostřednictvím internetu, médií a jiných sdělovacích prostředků jsme neustále vystaveni řadě nových poznatků, trendů a doporučení. Reflexí moderní doby je diskuze o kvalitě potravin a výživě.
Považujeme za důležité, aby lékař rozuměl metabolickým aspektům výživy a byl schopný je adekvátním způsobem předávat dál svým pacientům. V tomto duchu se snažíme kombinovat poznatky z biochemie, dietologie a potravinářských věd; dávat je do vzájemných souvislostí a předávat studentům v přímo aplikovatelné formě.