Lectures
Teachers:
Prof. Zdenek Fiala, M.Sc., Ph.D.Assoc. Prof. Jindra Smejkalova, M.D., Ph.D.Lenka Kotingova, M.D., Ph.D.
Introduction to Preventive Medicine (Health protection and Health promotion). Harmful effects of dental materials. (Fiala 3)
The most frequent occupational physical hazards. Dust, noise, vibrations, ionizing radiation. (Kotingova 3)
Occupational stress. Sources of occupational stress in hospitals. Burnout syndrome. Ways of prevention. (Smejkalova 3)
Nutrition. Health aspects of nutrition. (Kotingova 3)
Hospital hazards. Specific health risks in dental practice (musculo-skeletal disorders, infections, chemical agents). Professional illnesses of health-care workers. Ways of prevention. Absolute and relative contraindication for work in risk. (Smejkalova 3)
Practical courses and seminars
Teachers:
Prof. Zdenek Fiala, M.Sc., Ph.D.Assoc. Prof. Jindra Smejkalova, M.D., Ph.D.Lenka Kotingova, M.D., Ph.D.
Categorization of work. Ways of prevention – collective and individual. Medical prevention – periodical preventive check-ups.
Hygiene of living spaces. Biological, chemical and physical factors in interiors that affect health. Prevention options. Drinking water. Sources and contamination of drinking water.
Primary and early secondary prevention of cardiovascular diseases. Analysis of nutritional state and life style of medical students. Example of simple preventive screening of cardiovascular disease risk factors. SKIPPING BREAKFAST!!!
Nosocomial infections. The most common infection. The most risky workplace. Ways of prevention.
Prevention of selected cancers. Primary and early secondary prevention of colorectal carcinoma, breast carcinoma, cervix uteri carcinoma, lung carcinoma, prostate carcinoma and skin carcinoma.
Preventivní lékařství je medicínský obor, který se zabývá ochranou a podporou zdraví. Ochrana zdraví zahrnuje studium faktorů životního a pracovního prostředí (biologických, chemických a fyzikálních), které mohou indukovat vznik a rozvoj onemocnění (zejména kardiovaskulárních, metabolických a nádorových).
Studium je zaměřeno na identifikaci a charakterizaci nebezpečnosti faktorů, na zhodnocení míry jejich přítomnosti v populaci (šíře expozice populace) a na finální zhodnocení míry zdravotního rizika (kombinace nebezpečnosti a šíře expozice). V návaznosti na závěry hodnocení jsou charakterizovány možnosti intervence v podobě primární a sekundární prevence.
Intervence zahrnují tvorbu a kontrolu dodržování regulačních limitů chemické a biologické kontaminace ovzduší, vody, půdy a potravin a tvorbu a kontrolu dodržování regulačních limitů fyzikálních faktorů. Podpora zdraví zahrnuje studium faktorů životního stylu (výživa, pohybová aktivita, po škozující návyky a nadměrná míra psychického stresu), které mohou indukovat vznik a rozvoj onemocnění (zejména kardiovaskulárních, metabolických a nádorových).
Studium je zaměřeno na identifikaci a charakterizaci nebezpečnosti faktorů, na zhodnocení míry jejich přítomnosti v populaci a na finální zhodnocení míry zdravotního rizika (kombinace nebezpečnosti a míry přítomnosti). V návaznosti na závěry hodnocení jsou charakterizovány možnosti intervence v podobě primární a sekundární prevence.
Intervence zahrnují mediální a institucionální (hygienická služba) formy doporučování zásad zdravého životního stylu (struktura a objem potravy; druh, objem, intenzita a frekvence vhodné a pravidelné pohybové aktivity; rizika a možnosti redukce alkoholových, tabákových a drogových závislostí a rizika a možnosti ovlivňování nadměrného psychického stresu).