Přednášky
Přednášející doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.
MUDr. Lenka Kotingová
Nemocniční hygiena. Nozokomiální nákazy, zdroje, faktory napomáhající vzniku a šíření nemocničních nákaz, nejčastější původci, hlášení. Prevence nozokomiálních nákaz: hygiena pacientů, hygiena ošetřujícího personálu (mytí a desinfekce rukou, používání rukavic), hygiena provozu - manipulace s biologickým materiálem, aktivní vyhledávání zdrojů nákazy, monitorování rezistence mikroorganismů na antibiotika, bariérová ošetřující technika, manipulace s prádlem, manipulace se stravou, úklid prostor zařízení léčebně preventivní péče, problematika odpadů ve zdravotnických zařízeních. (Šmejkalová 3)
Hygienická problematika výživy - rizika přímá. Přirozeně toxické látky v potravě. Nepřiměřené množství energie - obezita (příčiny a komplikace), podvýživa. Výživová doporučení pro zdravé dospělé obyvatele ČR, výživová pyramida. Problematika tuků v potravě. Sacharidy - význam vlákniny, glykemický index. Zvýšené množství soli v potravě. Příjem tekutin. (Kotingová 3)
Prevence nádorových onemocnění: primární a včasná sekundární prevence nádorů prsu, děložního čípku, prostaty, plic, kolorektálního karcinomu a nádorů kůže. (Šmejkalová 3)
Praktika a semináře
Vyučující doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.
SEMINÁŘ - Primární a včasná sekundární prevence kardiovaskulárních onemocnění. Rizikové a ochranné faktory, tabulka koronárního rizika. Preventivní prohlídky v primární péči.
Nekontaktní výuka
Prof. Ing. Zdeněk Fiala, CSc.: Činnosti a disciplíny oboru hygiena, struktura hygienické služby v ČR. Právní předpisy v oblasti primární prevence. Škodlivé vlivy prostředí a jejich monitorování. Formy kontaktu člověka se škodlivinami. Hodnocení zdravotních rizik v hygienické praxi. Hodnocení a charakterizace nebezpečnosti, hodnocení expozice, charakterizace rizika. Testování karcinogenního potenciálu chemických látek. Testy "in vivo", "in vitro", "in silico".
Doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.: Zdravotní stav obyvatelstva ČR. Vnější a vnitřní determinanty zdraví. Preventivní programy - Projekty podpory zdraví (cíle, priority, tématické okruhy). Prevence tabakismu a metody odvykání kouření. Alkoholové a drogové závislosti - prevence.
MUDr. Lenka Kotingová: Hygienická problematika výživy - rizika nepřímá. Biologická kontaminace potravy (enteroinfekce a enterotoxikózy, nejčastější etiologická agens, prevence). Radiační kontaminace potravy (příčiny, prevence). Chemická kontaminace potravy (příčiny, prevence). Aditivní látky v potravě (výhody a rizika). Biopotraviny. Genotoxické látky v potravě.
Předmět je koncipován jako tématický celek poskytující základní strukturu poznatků z hygieny a preventivního lékařství, na které navazují další poznatky z ošetřovatelství. Předmět má především preventivní zaměření na podporu a ochranu zdraví, prevenci vzniku nemocí a jejich komplikací.