Charles Explorer logo
🇬🇧

Hygiene and Epidemiology

Class at Faculty of Medicine in Hradec Králové |
FFK1055

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

Přednášky

Přednášející doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.

MUDr. Lenka Kotingová

Nemocniční hygiena. Nozokomiální nákazy, zdroje, faktory napomáhající vzniku a šíření nemocničních nákaz, nejčastější původci, hlášení. Prevence nozokomiálních nákaz: hygiena pacientů, hygiena ošetřujícího personálu (mytí a desinfekce rukou, používání rukavic), hygiena provozu - manipulace s biologickým materiálem, aktivní vyhledávání zdrojů nákazy, monitorování rezistence mikroorganismů na antibiotika, bariérová ošetřující technika, manipulace s prádlem, manipulace se stravou, úklid prostor zařízení léčebně preventivní péče, problematika odpadů ve zdravotnických zařízeních. (Šmejkalová 3)

Hygienická problematika výživy - rizika přímá. Přirozeně toxické látky v potravě. Nepřiměřené množství energie - obezita (příčiny a komplikace), podvýživa. Výživová doporučení pro zdravé dospělé obyvatele ČR, výživová pyramida. Problematika tuků v potravě. Sacharidy - význam vlákniny, glykemický index. Zvýšené množství soli v potravě. Příjem tekutin. (Kotingová 3)

Prevence nádorových onemocnění: primární a včasná sekundární prevence nádorů prsu, děložního čípku, prostaty, plic, kolorektálního karcinomu a nádorů kůže. (Šmejkalová 3)

 Praktika a semináře

Vyučující doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.

SEMINÁŘ - Primární a včasná sekundární prevence kardiovaskulárních onemocnění. Rizikové a ochranné faktory, tabulka koronárního rizika. Preventivní prohlídky v primární péči.

 Nekontaktní výuka

Prof. Ing. Zdeněk Fiala, CSc.: Činnosti a disciplíny oboru hygiena, struktura hygienické služby v ČR. Právní předpisy v oblasti primární prevence. Škodlivé vlivy prostředí a jejich monitorování. Formy kontaktu člověka se škodlivinami. Hodnocení zdravotních rizik v hygienické praxi. Hodnocení a charakterizace nebezpečnosti, hodnocení expozice, charakterizace rizika. Testování karcinogenního potenciálu chemických látek. Testy "in vivo", "in vitro", "in silico".

Doc. MUDr. Jindra Šmejkalová, CSc.: Zdravotní stav obyvatelstva ČR. Vnější a vnitřní determinanty zdraví. Preventivní programy - Projekty podpory zdraví (cíle, priority, tématické okruhy). Prevence tabakismu a metody odvykání kouření. Alkoholové a drogové závislosti - prevence.

MUDr. Lenka Kotingová: Hygienická problematika výživy  - rizika nepřímá. Biologická kontaminace potravy (enteroinfekce a enterotoxikózy, nejčastější etiologická agens, prevence).  Radiační kontaminace potravy (příčiny, prevence). Chemická kontaminace potravy (příčiny, prevence). Aditivní látky v potravě (výhody a rizika). Biopotraviny. Genotoxické látky v potravě.  

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Předmět je koncipován jako tématický celek poskytující základní strukturu poznatků z hygieny a preventivního lékařství, na které navazují další poznatky z ošetřovatelství. Předmět má především preventivní zaměření na podporu a ochranu zdraví, prevenci vzniku nemocí a jejich komplikací.