Přednášky
Úvod do předmětu. (Stoklasová 1)
Vliv ionizujícího záření na živé organismy. (Hroch 2)
Vazby mezi prvky, nevazebné interakce. (Hroch 1)
Energetika chemických reakcí. Základní pojmy. Exergonní a endergonní reakce. Guldbergův-Waageův zákon. Dynamická rovnováha a ustálený stav. (Hroch 1)
Kinetika chemických reakcí. Základní pojmy. Reakční rychlost, ovlivnění rychlosti chemické reakce. Aktivační energie. Katalyzátory, mechanismus jejich účinku. (Hroch 1)
Roztoky a jejich vlastnosti. Rozpouštění a rozpustnost. Elektrolyty, elektrolytická disociace, disociační konstanta. Aktivita iontů a iontová síla. Osmotické a onkotické jevy. Koloidní stav. (Havelek 4)
Teorie kyselin a zásad. Iontový součin vody, pH. Amfoterní elektrolyty. Soli, hydrolýza solí, součin rozpustnosti. Charakteristika pufrů, výpočet pH, kapacita. Pufrační systémy v živých organismech. (Havelek 2)
Přehled alifatických a cyklických uhlovodíků - nasycené, nenasycené, aromatické. Uhlovodíky a jejich deriváty. Alkany, alkeny, alkyny, cykloalkany a aromáty; halogenderiváty, aminoderiváty, nitroderiváty, thioly, sulfidy, disulfidy a sulfonové kyseliny; alkoholy, fenolyldehydy, ketony. Karboxylové kyseliny, jejich funkční a substituční deriváty. Kyselina uhličitá a její organické deriváty. Výběr s ohledem na výuku biochemie. (Stoklasová 4)
Dezinfekční látky a anestetika. (Stoklasová 1)
Složení zubních past. (Stoklasová 1)
Pětičlenné a šestičlenné heterocykly s jedním či více heteroatomy, významné deriváty z hlediska biochemie. Stručný přehled alkaloidů. Vitamíny jako kofaktory enzymů. (Stoklasová 2)
Biologicky významné peptidy. Bílkoviny, aminokyselinové složení, vztah ke konformaci molekuly bílkoviny. Konformace a její udržování - typy vazeb a interakcí. Fyzikálně chemické vlastnosti bílkovin. (Cerman 1)
Enzymy - složení a funkce, mechanismus účinku, kinetika enzymových reakcí, Michaelisova konstanta, vyjadřování aktivity enzymů, vliv prostředí na aktivitu enzymů, inhibice enzymových reakcí, názvosloví a třídění enzymů. Význam enzymů pro diagnostiku onemocnění. (Cerman 2
Celkový přehled metabolismu. Citrátový cyklus. Anaplerotické reakce napojené na citrátový cyklus. (Řezáčová 1)
Oxidoredukční děje v aplikaci na živé systémy. Biologické oxidace, reaktivní formy kyslíku a dusíku. (Řezáčová 2)
Dýchací řetězec, popis přenašečů v dýchacím řetězci, jejich prostorové uspořádání, aerobní fosforylace. (Řezáčová 2)
Chemie sacharidů. Metabolismus sacharidů. Metabolismus glukózy - glykolýza, glukoneogeneze, pentosový cyklus, glykog
General Chemistry: periodic system, chemical bond, interactions between molecules. Inorganic Chemistry: nomenclature, elements and their compounds, alloys, inorganic compounds in dentistry.
Physical Chemistry: chemical reactions, chemical thermodynamics, kinetics of reactions, chemical equilibrium, catalysis, solutions and their properties, oxidation and reduction equilibrium, the Nernst equation, colloidal state, osmotic pressure, surface phenomena. Organic Chemistry: structure of organic compounds, isomers, hydrocarbons and their derivatives, reactions of organic compounds, heterocyclic compounds, synthetic materials, carbohydrates, lipids, steroids, terpenes, amino acids, peptides and proteins, nucleic acids, dental materials.