Fyziologické základy výživy
Obecné aspekty
Potřeba živin a výživová doporučení
Základní látky a primární metabolity uplatňující se ve výživě a tvorbě energie
- voda,
- sacharidy a vláknina (typy sacharidů a jejich obsah v potravinách, regulace hladiny glukosy, symptomy hypoglykemie,vláknina ve vodě rozpustná a nerozpustná),
- tuky (mastné kyseliny a tuky v potravě, lipidy, nasycené a nenasycené kyseliny, procesy trávení tuků, tuky a vývoj závažných onemocnění, upravené tuky),
- aminokyseliny a proteiny (obsah v potravinářských surovinách a potravě, význam) ? maso, mléčné produkty, emergentní látky a nežádoucí mikroorganizmy v živočišných produktech
Biokatalyzátory ? vitaminy a vitaminoidy
Minerální látky včetně stopových prvků
Sekundární metabolity v rostlinných surovinách a potravinách
- cereální produkty,
- luštěniny,
- semena olejnin,
- semena ostatní,
- plody zást. čeledi Rosaceae,
- plody zást. čeledi Malaceae,
- plody zást. čeledi Vitaceae,
- plody zást. čeledi Rutaceae,
- plody subtropických a tropických rostlin
- zelenina z čeledí Chenopodiaceae, Asteraceae, Brassicaceae, Alliaceae, Solanaceae)
- kořeniny (zástupci čeledí Lamiaceae, Daucaceae, Zingiberaceae ad.)
- pochutiny (kofeinové drogy)
Příklady obsahových látek a jejich biologického účinku při aplikaci alternativních životních stylů
- veganství,
- vegetariánství.
Předmět podává základní informace o výživě použitelné v prevenci a terapii některých onemocnění (kardiovaskulární systém, nádorové onemocnění, obezita, neurodegenerativní poruchy), resp. o obsahových látkách v potravinách zejména rostlinného původu. Protože tyto látky začaly hrát po roce 2000 stále větší roli a to zejména v souvislosti s vývojem funkčních potravin (doplňků stravy), etnických a individuálních potřeb obyvatel a životního stylu (vegetariánství, veganství, stravování na cestách, v těhotenství), existuje potřeba tyto látky nejen znát, ale také kvantifikovat. Část výkladu je zaměřena proto také na toto téma.