Kontrola jakosti potravin v intencích platné legislativy. Odběr a metody úpravy vzorků potravin před analýzou. Stanovení vody a sušiny. Stanovení minerálních látek. Stanovení bílkovin a aminokyselin. Stanovení sacharidů, stanovení tuků, kalorická hodnota. Aditiva v potravinách a metody jejich stanovení. Vitamíny v potravinách ? jejich význam a stanovení. Kontaminující látky v potravinách (PCB, těžké kovy, mykotoxiny) ? metody jejich detekce a stanovení. Identifikace geneticky modifikovaných potravin. Mikrobiologická kontrola jakosti potravin. Senzorické zkoušky potravin. Stanovení konzervantů v potravinách metodou CZE. Stanovení těkavých složek potravin metodou GLC. Senzorické hodnocení vybraných potravin.
Stanovení aditiv optickými metodami (fluorimetrie).
Základní kurz kontrolních metod, které jsou aplikovány dle platné legislativy při hodnocení kvality potravin. Předmět je zaměřen zejména na instrumentální analytické a mikrobiologické metody.