Úvod do mikrobiologie. Člověk a mikroby.
Hostitel versus patogen.
Bakterie – obecná charakteristika. Bakteriální genetika.
Lékařsky významné koky.
Sexuálně přenosné nemoci.
Obecná virologie - struktura a množení virů. Klasifikace virů.
Mykotické infekce.
Přehled antimikrobních látek.
Rezistence k antibiotikům.
Parazitičtí prvoci a helminti.
Dezinfekce, konzervace a sterilizace ve farmacii.
Parazitičtí červi.
Farmaceutická mikrobiologie.
Mykobakterie a jiné vláknité bakterie.
Organizace práce v mikrobiologické laboratoři –bezpečnost práce v laboratoři.
Dezinfekce, sterilizace – hygienické mytí rukou, vybavení mikrobiologické a farmaceutické laboratoře, typy BSL, typy biologického materiálu, odběry, transport, žádanka, mikrobiologie čistoty prostředí - stěr z povrchu předmětů, spad. Mikroskopie – nativní a barvený preparát (principy, výhody, nevýhody, použití). Kultivace – druhy, podmínky, typy kultivačních půd a jejich použití. Laboratorní testování citlivosti k ATB – diskový test, E-test, MIC. G+ a G-koky (laboratorní diagnostika), G-tyčky (lab. diagnostika), Enterobacteriaceae, G- nefermentující tyčky. Mykologie (laboratorní diagnostika), parazitologie (lab. diagnostika).
Předmět mikrobiologie je součástí biologických disciplín, poskytující základní poznatky o biologii, morfologii, metabolismu, genetice a patogenitě mikroorganismů. Důraz je kladen na podstatné aspekty vztahu mikroorganismus - hostitel - prostředí a ovlivnění tohoto vztahu antimikrobními látkami.
Cílem výuky je připravit studenty rozvíjet získané poznatky při dalším studiu a aplikovat je ve zdravotnické praxi.