1. Základní pojmy: kniha, časopis, elektronická publikace; části knihy, tiráž, copyright; ISBN, ISSN; formáty, vazba; rozsah textu; základní autorskoprávní pojmy
2. Charakteristika odborného textu a jeho náležitosti; citace dle normy ISO 690; RIV
3. Zpracování odborného textu: přijetí textu, jazyková a odborná redakce, předání do sazby, korektura, korekturní značky; supervize, jazykové příručky a slovníky
4. Pokročilejší techniky s textovým editorem Word 2010 a vyšší: formální úprava, styly, hromadné úpravy, makra, kontrola gramatiky a pravopisu, poznámky, bibliografie, rejstřík
5. Základy práce s tabulkovým kalkulátorem Excel
6. Základní typografické zásady (pro korekturu vysazeného textu); specifika e-knih
7. Praktická část - redakční zpracování odborného textu v rozsahu 20-30 stran
Kurz seznámí studenty se základy přípravy odborných textů pro vydání v knize, časopise či v elektronické podobě. Těžiště kurzu spočívá v praktické části.