1. Základní pojmy, historie výživy
2. Biologická a energetická hodnota stravy; metody stanovení energetické potřeby (výpočty, přímá a nepřímá kalorimetrie)
3. Bílkoviny - složení, význam, metabolizmus; fyziologie hladu
4. Tuky - složení, význam, metabolizmus; důsledky energetické nerovnováhy
5. Sacharidy - složení, význam, metabolizmus; základy zdravé výživy
6. Voda; vitamíny, minerální látky
7. Potravinářská legislativa; technologie; hygiena výživy a nutriční epidemiologie
8. Výživa v období těhotenství a kojení, výživa kojenců a batolat
9. Výživa dětí a dospívajících
10. Výživa dospělých, seniorů a sportovců
11. Směry alternativní výživy; základy léčebné výživy
12. Praktické aplikace zásad zdravé výživy
Cílem kurzu Fyziologie výživy je představit základní principy metabolizmu jednotlivých živin, vitamínů a minerálních látek, jejich význam v těle člověka a nejvýznamnější zdroje. V návaznosti na tyto základní znalosti jsou potom probrány zásady zdravé výživy v jednotlivých životních obdobích člověka, od výživy kojenců až po seniory, problematika alternativní výživy, potravinářská legislativa, doplňky stravy a další související témata.
Komunikace k předmětu probíhá na platformě Google Classroom pod kódem y6dijhu Pozvánky do kurzu a další pokyny pro výuku Vám přijdou v týdnu od 25.9.2023.
Výuka předmětu bude v akademické roce 2023/2024 probíhat online přes Google Meet na odkaze meet.google.com/bpt-nxxe-vtt, nebo na meet.google.com s heslem bpt-nxxe-vtt