Charles Explorer logo
🇬🇧

Nutrition physiology

Class at Faculty of Science |
MB110P96

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

1. Základní pojmy, historie výživy

2. Biologická a energetická hodnota stravy; metody stanovení energetické potřeby (výpočty, přímá a nepřímá kalorimetrie)

3. Bílkoviny - složení, význam, metabolizmus; fyziologie hladu

4. Tuky - složení, význam, metabolizmus; důsledky energetické nerovnováhy

5. Sacharidy - složení, význam, metabolizmus; základy zdravé výživy

6. Voda; vitamíny, minerální látky

7. Potravinářská legislativa; technologie; hygiena výživy a nutriční epidemiologie

8. Výživa v období těhotenství a kojení, výživa kojenců a batolat

9. Výživa dětí a dospívajících

10. Výživa dospělých, seniorů a sportovců

11. Směry alternativní výživy; základy léčebné výživy

12. Praktické aplikace zásad zdravé výživy

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Annotation

Cílem kurzu Fyziologie výživy je představit základní principy metabolizmu jednotlivých živin, vitamínů a minerálních látek, jejich význam v těle člověka a nejvýznamnější zdroje. V návaznosti na tyto základní znalosti jsou potom probrány zásady zdravé výživy v jednotlivých životních obdobích člověka, od výživy kojenců až po seniory, problematika alternativní výživy, potravinářská legislativa, doplňky stravy a další související témata.

Komunikace k předmětu probíhá na platformě Google Classroom pod kódem y6dijhu Pozvánky do kurzu a další pokyny pro výuku Vám přijdou v týdnu od 25.9.2023.

Výuka předmětu bude v akademické roce 2023/2024 probíhat online přes Google Meet na odkaze meet.google.com/bpt-nxxe-vtt, nebo na meet.google.com s heslem bpt-nxxe-vtt