V době rozvoje molekulárních metod zkoumání organismů se vytrácí jejich všeobecná znalost - jak vypadají, kde rostou a jaké mají vlastnosti. Jedním z těchto přehlížených aspektů je rovněž vědomí neobyčejného přínosu a významu rostlin pro život a různé obory činnosti člověka.....od jeho dávné historie až do současnosti. To bylo hlavním impulsem k znovuzrození této, zjevně méně vědecké, přednášky, která se bude snažit na úrovni celosvětové, připomenout různé oblasti lidského života a nejvýznamnější rostliny (minulosti i současnosti) které ho ovlivňují. Vedle toho ovšem využijeme nových metod k hledání přesnější představy o původu důležitých kulturních rostlin a jejich "kulturní biogeografie". Ačkoliv šíře tématu nebude jistě zcela vyčerpána, přednáška je rozdělena do následujících bloků či oblastí: 0. Proces domestikace 1. Obiloviny a škrob 2. Luštěniny 3. Textilní, vlákna a papírenské rostliny 4. Sladidla a alkohol, ocet, chmel 5. Barviva 6. Olejniny (potravinářské a léčivé) a energetické plodiny 7. Ovoce, zelenina, skořápkoviny. 8. Léky a jedy, drogy, tabak…kurare, barbasco 9. Latexy a kaučuky, pryskyrice, gumy 10. Dřeva a tropická dřeva, bambus, balsa, koše 11. Eroze a rekultivace 12. Koření 13. Kosmetika
Při přednášce budou využívány ukázky ze sbírek rostlinných částí a objektů Katedry botaniky UK.
Součástí přednášky je prostor pro praktikum. V rámci něho bude uspořádána exkurze na nějaké specializované pracoviště, kde dochází ke zpracování nějaké rostlinné suroviny. Součástí praktika bude rovněž (domácí) praktický (zápočtový) úkol (typu: výroba ručního papíru, léčivé masti, barvení textilie přírodním rostlinným barvivem, prezentace parfému a odhalení jeho složení), prezentované a diskutované s kolegy na praktiku.
Pro tento dotaz bohužel nemáme k dispozici žádné další výsledky.