*
1. Kultury mikroorganismů pro průmyslové výroby. * Obecné požadavky, izolace mikroorganismů, způsoby testování, metody šlechtění - klasické, genové inženýrství. Imobilizace buněk, enzymů. *
2. Výroba piva. * Výroba sladiny, mladiny, kvašení, dokvašování, typy piv, pivovarské kvasinky, kontaminanty. *
3. Výroba vína. * Fáze výroby, typy vín - speciální technologie, vinařská mikroflora. Příprava nízkoalkoholických nápojů. *
4. Výroba etanolu. * Suroviny, mikroorganismy, etanoltolerance, technologický postup, zvyšování produktivity. *
5. Výroba pekařského droždí. * Suroviny, požadavky na kvasinky, zpracování droždí, komplexní zpracování kvasinkové biomasy. *
6. Produkce SCP. * Mikrobiální biomasa - využití, suroviny, mikroorganismy - bakterie, kvasinky, mikromycety, řasy. *
7. Výroba organických kyselin. * Kys. citronová a další, ocet, technologické postupy, mikroorganismy. Octové bakterie. *
8. Výroba aminokyselin. * Využití, fermentační a biotransformační postupy, mikroorganismy. *
9. Enzymy mikrobiálního původu. * Obecné technologické požadavky, typy mikrobiálních enzymů, mikroorganismy, využití.*
10. Biotransformace. *
11. Nové možnosti využívání mikroorganismů. * Bioremediace, biodetergenty a emulsifikátory, mikrobiální polysacharidy. *
12. Čištění odpadních vod, produkce bioplynu. *
13. Výroba mlékárenských produktů. * Technologie, mikroorganismy.14. Biosenzory založené na mikrobiálních buňkách. * Praktikum zaměřené na sledování parametrů hlavního kvašení piva, zejména mikrobiologických.
Přednáška seznamuje s průmyslovými technologiemi, při nichž jsou využívány mikroorganismy a se současnými trendy při vyhledávání nových potenciálních mikrobiálních producentů různých látek a šlechtění průmyslových mikroorganismů.
Zahrnuta je výroba piva, vína, etanolu, pekařského droždí, SCP, octa, aminokyselin, mlékárenských produktů, dále čištění odpadních vod, biotransformační postupy, bioremediace. Přednáška je doplněna praktikem.Předmět je vyučován každý rok.
Doporučuje se předchozí absolvování přednášky Mikrobiologie.