Charles Explorer logo
🇨🇿

Měření a analýza biodiverzity

Předmět na Přírodovědecká fakulta |
MB162P46

Sylabus

Každý rok bude probráno jen několik vybraných témat z tohoto seznamu. Česká terminologie není v mnoha případech ustálená. Proto se možná raději podívejte na sylabus v anglické verzi předmětu, který je výstižnější.

Hustota a bohatství druhů Prostorová škála, plocha a druhové bohatství (SAR) Druhová rozmanitost a distribuce početnosti druhů (SAD) Zjistitelnost, početnost a rozšíření druhů Prostorové rozmístění a společný výskyt druhů Funkční a fylogenetická rozmanitost Ekologická nika: šířka, překryv a specializace Nulové modely v ekologii

Anotace

Jako vědci chceme klást důležité otázky a hledat na ně správné odpovědi. Jistě mezi ně patří následující: Co určuje biodiverzitu? Jak se mění v prostoru a čase? Dochází k jejímu poklesu? A pokud ano, je příčinou lidská činnost?

Abychom na tyto otázky mohli odpovědět, musíme být schopní přesně a správně biodiverzitu popsat, změřit a analyzovat. V tomto kurzu se studenti naučí právě těmto dovednostem.

Jedná se o praktický kurz, který bude zaměřen na práci se skutečnými daty o biodiverzitě. Abychom však poskytli motivaci k datové práci, uvedeme každé probírané téma krátkou přednáškou, kde se budeme zabývat jeho historií, souvisejícími teoretickými aspekty a problémy spojenými s analýzou relevantních dat. V praktické části kurzu

(proběhne v blocích) budeme analyzovat skutečná data o biodiverzitě v programu R. Seznámíme se s různými knihovnami pro analýzu daného typu dat, správnou implementací metod a interpretací výsledků.

Zájemci by za sebou měli mít úvodní kurz ekologie. Užitečné jsou základy práce s programem R, ale není to nutností (vše potřebné se naučíme během praktik). Pro vyjasnění uvádíme, že tento kurz není ani teoretická ekologie (analýza matematických modelů) ani ekologická statistika (hledání statistických závislostí mezi proměnnými), ale jedná se o kvantifikaci důležitých koncepcí ekologického myšlení, která je nezbytná pro jejich kritické zhodnocení.