1. základy mikrobiologické technik laboratoři (aseptická práce, příprava medií, inokulace)
2. barvení a mikroskopování mikroorganismů
3. stěry a jejich vyhodnocení
4. test citlivosti na antibiotika
5. měření růstové křivky
6. separace směsi a mikroskopický důkaz bakterií
7. metabolické identifikační testy
8. transformace bakterií
9. přípravu kvašených mléčných produktů vč. izolace příslušné bakteriální kultury
V praktických cvičeních v trvání 3 dní se studenti seznámí s pricipy aseptické práce a základy technik používaných v mikrobiologické laboratoři. Prakticky provedou inokulace medií, barvení a mikroskopování mikroorganismů, stěry a jejich vzhodnocení, test citlivosti na antibiotika, proměření růstové křivky, separace směsi a mikroskopický důkaz bakterií, metabolické identifikační testy, transformaci bakterií a přípravu kvašených mléčných produktů vč. izolace příslušné bakteriální kultury.
Protože problematika řady úloh je biochemické povahy, úroveň znalosti v rozsahu základního kurzu biochemie je doporučena a předpokládána.