Sylabus
A. Mléčné výrobky 1. Zpracování ml éka (mléko, smetana, máslo) 2. Druhy kvašení (jogurt, acidofilní mléko, kefír) 3. Sýrařství B. Alkoholické nápoje 1. Pivo: historie, zákon, technologie výroby, druhy 2. Víno: historie, zákon, druhy, oblasti, technologie 3. Destiláty C. Výroba organických látek a proteinů 1. Kyselina citronová, ocet, alkoholy/ketony, aminokyseliny, vitaminy atd. 2. Proteiny a enzymy D. Geneticky modifikované organismy 1. Metodiky transgenese organismů 2. Biotechnologie GMO potravin E. Ostatní technologie 1. Bioremediace, čističky 2. Speciální technologie
F. Farmakologicky aktivní látky 1. rostliny, plísně, bakterie G. Produkty rostlinné původu 1. Čaj, káva, kakao 2. Cukr, obiloviny H. Konzervárenství 1. Obecné techniky 2. Zpracování masa
I. Výživa - nutriční a biochemické vlastnosti potravin
V průběhu jednoho semestru budou přednášeny principy potravinářských a biotechnologických výrobních procesů, při nichž jsou využívány přirozené nebo geneticky pozměněné/upravené mikroorganismy a další procesy biochemické povahy. Detailně budou probrány technologie průmyslově významných fermentačních výrob např. zpracování mléka (sýry, jogurty) a výroby kvasných nápojů (víno, pivo), chemické (ethanol, org. kyseliny, aminokyseliny) a farmaceutické výroby (antibiotika). Navíc budou uvedeny příklady speciálních výrob a aplikací např. enzymové biotechnologie, bioremediace, transgenní a geneticky modifikované organismy, atd. Současně bude přednesen úvod do farmakologicky/toxikologicky aktivních látek nejen rostlinného původu. Kromě toho budou zmíněny biochemické procesy týkající se potravinářsky významných produktů rostlinného původu a jejich zpracování (např. čaje, kávy, čokolády, obilovin, cukru, bylinných extraktů) a základní výživové a nutriční biochemické vlastnosti potravin.
Souhrnné informace o předmětu Aplikovaná biochemie naleznete také v Moodle: http://dl2.cuni.cz/course/view.php?id=1314