Charles Explorer logo
🇨🇿

Výroba potravin a lidské zdraví

Předmět na Přírodovědecká fakulta |
MO550P115

Sylabus

• Úvod do problematiky rizikových látek v zemědělských produktech. Letální, subletální, chronické toxické účinky. Příklady vlivu jednotlivých rizikových látek na různé necílové organismy včetně člověka při zemědělské výrobě a pak v potravinách. Příklady kauzalit používání pesticidů, které byly považované za bezpečné. Skryté vedlejší účinky látek. Modifikované účinky při výskytu více látek najednou – synergický, aditivní, antagonistický efekt. Účinná látka a pomocné látky. Koktejlový efekt.

• Rizikové látky pro člověka a prostředí související se zemědělskou činností. Cesty kontaminace zemědělských produktů. Cesty kontaminace prostředí zemědělskou činností. Pesticidy. Přípravky na ochranu rostlin. Hnojiva. Veterinární léčiva. Výhody a nevýhody použití různých prostředků při zemědělské produkci. Máme na výběr? - přírodní toxiny, patogeny X pesticidy, veterinární přípravky.

• Reziduální kontaminace zemědělských produktů. MRL. Přirozeně se vyskytující látky. Rizika látek syntetických a přírodního původu. Látky znečišťující potraviny, kontaminanty potravin. Původ chemických kontaminantů. Přídatné látky – aditiva. Éčka.

• Typické a netypické příklady znečištění prostředí ze zemědělské výroby. Pesticidy. POR. Přenos patogenů z hnoje. Kaly. Používání antibiotik, antiparazitik. Antibiotická rezistence. Problém vzniku rezistence škůdců.

• Nemoci a potraviny. Alergeny, mykotoxiny, rezidua pesticidů a léčiv, potravinové patogeny, škůdci (hmyz, roztoči), priony, kontaminace v průběhu skladování. Možnosti detekce. Eliminace rizik. HAACP.

• Úvod do legislativy. Rozdílné přístupy v regulaci v EU a jiných zemích včetně USA. Autenticita potravin. Codex alimentarius. FAO. WHO. EFSA. ECHA. EPA. Přehodnocování rizik látek. Významné případy přehodnocování rizik látek. Problematika náhrady zakázaných látek.

• Ekologické a konvenční zemědělství. Biopotraviny. Problematika eliminace škůdců v ekologickém zemědělství. 

Anotace

Přednáška je zaměřena na problematiku spojenou s kontaminací zemědělských produktů od farmy až po vidličku. Zaměření je také na vliv zemědělské produkce na zdraví a prostředí. Rizikové látky související se zemědělskou činností (pesticidy, přípravky na ochranu rostlin, hnojiva, veterinární léčiva, atd.). Reziduální kontaminace zemědělských produktů z prostředí. Příklady kauzalit používání pesticidů, které byly považované za bezpečné. Rizikové látky v potravinách (přirozeně se vyskytující, látky znečišťující – kontaminanty, přídatné látky - aditiva). Toxické účinky různých látek v zemědělských produktech a jejich společný účinek (synergický, aditivní, antagonistický efekt), vliv na různé necílové organismy včetně člověka při zemědělské výrobě a pak v potravinách. Typické a netypické příklady znečištění prostředí ze zemědělské výroby (např. přenos patogenů z hnoje, kaly, atd.). Alergeny, mykotoxiny, rezidua pesticidů a léčiv, potravinové patogeny, škůdci (hmyz, roztoči), kontaminace v průběhu skladování. Problematika autenticity potravin. Ekologické (BIO) a konvenční zemědělství (výhody a nevýhody, eliminace škůdců). Úvod do související legislativy – jako: povolování přípravků na ochranu rostlin, používání pesticidů, povolené limity v potravinách.

Praktická část: Exkurze do zemědělské krajiny se včelnicí ve VÚRV, v. v. i. Praha Ruzyně, součástí bude prohlídka areálu, vybraných skladištních škůdců, včelnice.