• Úvod do problematiky rizikových látek v zemědělských produktech. Letální, subletální, chronické toxické účinky. Příklady vlivu jednotlivých rizikových látek na různé necílové organismy včetně člověka při zemědělské výrobě a pak v potravinách. Příklady kauzalit používání pesticidů, které byly považované za bezpečné. Skryté vedlejší účinky látek. Modifikované účinky při výskytu více látek najednou – synergický, aditivní, antagonistický efekt. Účinná látka a pomocné látky. Koktejlový efekt.
• Rizikové látky pro člověka a prostředí související se zemědělskou činností. Cesty kontaminace zemědělských produktů. Cesty kontaminace prostředí zemědělskou činností. Pesticidy. Přípravky na ochranu rostlin. Hnojiva. Veterinární léčiva. Výhody a nevýhody použití různých prostředků při zemědělské produkci. Máme na výběr? - přírodní toxiny, patogeny X pesticidy, veterinární přípravky.
• Reziduální kontaminace zemědělských produktů. MRL. Přirozeně se vyskytující látky. Rizika látek syntetických a přírodního původu. Látky znečišťující potraviny, kontaminanty potravin. Původ chemických kontaminantů. Přídatné látky – aditiva. Éčka.
• Typické a netypické příklady znečištění prostředí ze zemědělské výroby. Pesticidy. POR. Přenos patogenů z hnoje. Kaly. Používání antibiotik, antiparazitik. Antibiotická rezistence. Problém vzniku rezistence škůdců.
• Nemoci a potraviny. Alergeny, mykotoxiny, rezidua pesticidů a léčiv, potravinové patogeny, škůdci (hmyz, roztoči), priony, kontaminace v průběhu skladování. Možnosti detekce. Eliminace rizik. HAACP.
• Úvod do legislativy. Rozdílné přístupy v regulaci v EU a jiných zemích včetně USA. Autenticita potravin. Codex alimentarius. FAO. WHO. EFSA. ECHA. EPA. Přehodnocování rizik látek. Významné případy přehodnocování rizik látek. Problematika náhrady zakázaných látek.
• Ekologické a konvenční zemědělství. Biopotraviny. Problematika eliminace šk ůdců v ekologickém zemědělství.
Typical and atypical examples of pollution from agricultural production (the transfer of pathogenic bacteria from manure to food, the boraduse of antibiotics and antibiotic resistance). Contamination of farm and food environment (allergies, mycotoxins, pesticide residues).Food pathogens (Salmonella, Listeria, Campylobacter, E. coli O157: H7, Creutzfeldt-Jacob).
Animal pests in agricultural and food products, contamination of plant products during storage and processing. Preservatives, dyes; mix-up of foods or food ingredients, authenticity of foods.
Organic and conventional agriculture, organic food, pest control in organic farming. Practical part: Excursion to the orchard, where one part is managed organicaly the other conventionaly.