1. Složení a vlastnosti přírodních vod z hlediska úpravy pitné vody, požadavky na jakost pitné vody
2. Disperzní soustavy a jejich stabilita, koagulace hydrofilních a hydrofobních koloidů, stanovení optimální dávky koagulantu - sklenicová zkouška
3. Tvorba separovatelných agregátů, vliv míchání na charakter a strukturu agregátů, vlastnosti agregátů s ohledem na jejich separaci, test agregace
4. Praktická ukázka sklenicové zkoušky
5. Jednostupňová a dvoustupňová separace agregátů, separace usazováním, čiřiče
6. Separace agregátů filtrací (teorie filtrace, filtrační materiály, druhy filtrace a typy filtrů, délka filtračního cyklu, kalová kapacita filtrů, praní filtrů)
7. Separace agregátů pomocí FLGM a flotace
8. Membránové procesy při úpravě vody
9. Odželezňování a odmanganování vody
10. Biologické metody úpravy vody, odstraňování amoniaku a dusičnanů
11. Oxidace organických látek přítomných ve vodě, odstraňování organických látek adsorpcí
12. Desinfekce vody (sloučeniny chloru, ozón, UV záření atd.), vedlejší produkty desinfekce
13. Dostupnost pitné vody, vývoj spotřeby vody, balené vody atd.
14. Exkurze
Předmět je zaměřen na procesy spojené s úpravou povrchové a podzemní vody na vodu pitnou. Je prezentována široká
škála základních procesů úpravy vody, především se jedná o koagulaci a agregaci při úpravě vody, stanovení optimální dávky koagulantu, kinetiku koagulace, separaci suspenzí sedimentací, flotací a filtrací, odželezování, odmanganování, oxidaci organických a anorganických látek, dezinfekci, biologické metody odstraňování amoniaku a dusičnanů, procesy ztvrzování a změkčování vody, odkyselování, zušlechťování pitné vody atd. Dále jsou prezentovány některé speciální technologie jako sorpce a membránové procesy. Nemalá pozornost je kladena na vlastnosti přírodních vod ve vztahu k
úpravě pitné vody a na standardy kvality pitné vody. Po domluvě s posluchači je možná exkurze na některou úpravnu vody v ČR.