Základní právní předpisy
Voda jako fenomén, vznik vody, abnormální chování vody, vlastnosti vody,
Vodní zdroje, rozdělení vody na Zemi, Šetření vodou – IWRM, virtuální voda,
Pitná voda, požadavky na kvalitu pitné vody, stanovení limitních hod, Základní stanovované parametry a způsob jejich stanovení.
Faktory ovlivňující vodní zdroje, zdroje znečištění , srážkové vody, kyselé srážky, podzemní vody, povrchové vody, hodnocení ekologického stavu toku
Ochranná pásma vodních zdrojů, jejich rozdělení a charakteristika, vodní stres
Hygienická rizika spojená s vodou, vstup rizikových látek do organismu, houby a plísně, bakteriální infekce, protozoální infekce , virová onemocnění, chemické příčiny nemocí.
Balená voda , druhy balených vod, problematika kvality balených vod, výhody a nevýhody.
Předmět je doplněn exkurzemi do laboratoří VUV TGM, Zemědělské univerzity a povodí Vltavy.
Cílem přednášky je seznámení se s charakterem a vodního hospodářství v ČR. Jsou popsány a anomální vlastnosti, jejich význam, požadavky na jakost přírodních a užitkových vod, vody pitné a vod odpadních Jsou popsána ochranná pásma vodních toků, problémy s onemocněními, vznikajícími ze znečištěné vody, problematika balených vod a problematiky potřeby a spotřeby vody.