* I. ZÁKLADY ORGANICKÉ CHEMIE
- chemická vazba, názvosloví organických sloučenin, izomerie, typy reakcí v organické chemii, uhlovodíky, funkční deriváty, d ůležité heterocykly)
- voda a její vlastnosti
* II. SACHARIDY A GLYKOBIOLOGIE
- monosacharidy (izomerie, hemiacetálové formy, reakce, deriváty, glykosidická vazba)
- oligosacharidy a polysacharidy
- glykokonjugáty (proteoglykany, glykoproteiny, glykolipidy)
* III. LIPIDY, BIOMEMBRÁNY A TRANSPORT
- definice, názvosloví, rozdělení, chemické vlastnosti a reakce
- mastné kyseliny a jejich vlastnosti
- jednoduché lipidy - acylglyceroly (tuky, oleje), vosky
- složené lipidy - fosfolipidy, sfingolipidy, galaktolipidy a sulfolipidy
- eikosanoidy (prostaglandiny, leukotrieny, thromboxany)
- isoprenoidy - terpenoidy a steroidy
* IV. NUKLEOTIDY A NUKLEOVÉ KYSELINY
- base, nukleosidy, nukleotidy a nukleové kyseliny
- base - tautomerie, pK
- struktura DNA/RNA
* V. AMINOKYSELINY, PEPTIDY A PROTEINY
- definice, chemické reakce a fyzikálně-chemické vlastnosti (optická aktivita, amfionty, IEB, pK)
- základní aminokyseliny
- peptidy - definice, peptidová vazba
- bílkoviny
- 3D struktura proteinů (primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů)
- denaturace, sbalování proteinů
* VI. ENZYMY A ENZYMOVÁ KATALÝZA
- definice, vlastnosti, funkce, rozdělení a názvosloví
- Michaelisova teorie kinetiky enzymatických reakcí
- allosterie, allosterické enzymy
- koenzymy a prostetické skupiny
- vitamíny
Základy biochemie - struktura a vlastnosti nejdůležitějších metabolitů (sacharidů, lipidů, proteinů, nukleových kyselin a nukleotidů), enzymatická katalýza.