1. Výživa a zdravotní stav člověka
2. Hygiena výživy. Denní stravovací režim
3. Výživa různých skupin obyvatelstva
4. Nutriční hodnota potravy
5. Základní živiny, metabolismus živin
6. Voda v organismu a v potravě. Minerální látky
7. Působky v potravě. Vitamíny, antivitamíny aj.
8. Cizorodé látky v potravním řetězci
9. Alimentární nákazy
10. Maso a masné výrobky
11. Mléko a mléčné výrobky
12. Obilovina a luštěniny
13. Zelenina, ovoce
14. Pochutiny, nápoje
15. Změny výživové hodnoty potravin při jejich zpracování
16. Skladování a konzervace potravin
Předmět vychází z pojetí výživy jako komplexu bio-psycho-sociálních faktorů, které pronikají celým životem člověka.Zaměřuje se na vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka. Seznamuje se systémovým posuzováním nutriční hodnoty stravy (obsah jednotlivých živin v potravinách, energetická hodnota potravy, hygienická jakost a nezávadnost potravin).
Učí sestavovat jídelníček dle zásad správné výživy.