Charles Explorer logo
🇬🇧

Microbiology

Class at Faculty of Education |
O02302023

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

Obsah kurzu: 1.Vymezení vědního oboru mikrobiologie, bakteriologie a virologie. Vznik a vývoj bakterií. 2.Vztah bakterií k životnímu prostředí a člověku. 3.Tři domény buněčných živých soustav - bakterie, archea, eukarya. Prokaryota x eukaryota. Systematické dělení bakterií a archeí. Pojmy biologický druh, kmen, typový kmen. 4.Prokaryotní buňka a její součásti. Plasmidy a jejich přenos (konjugace, transdukce, transformace). Buněčná stěna grampozitivních a gramnegativních bakterií. Spory a sporulace. 5.Růst a množení bakterií. Životní cyklus prokaryotní buňky. Růstová křivka bakteriální populace a její fáze. 6.Výživa bakterií. Zdroje energie, uhlíku, dusíku. Fototrofie, chemotrofie, autotrofie, heterotrofie. Dělení bakterií podle vztahu ke kyslíku. 7.Fyzikální účinky prostředí na bakterie. Živná laboratorní média. 8.Úvod do metabolismu bakterií. Metabolismus chemoorganotrofů (fermentace, aerobní respirace, anaerobní respirace), chemoautotrofů a fototrofů. 9.Patogenní bakterie, bakteriální nákazy, jejich prevence a léčba. Antibiotika, chemoterapeutika ? mechanismus účinku. 10.Viry. Stavba virové částice. Rozmnožování. Virová onemocnění, jejich prevence a léčba. Bakteriofágy. 11.Subvirové patogeny. Viroidy. Priony.

Obsah laboratorních cvičení: 1.Úvodní laboratorní cvičení. Bezpečnost práce. Příprava a pozorování nativních preparátů. 2.Kultivační důkaz bakterií - 1. část. Příprava a pozorování nespecificky barvených preparátů. 3.Kultivační důkaz bakterií - 2. část. Makroskopické a mikroskopické pozorování vypěstovaných kultur, přeočkování vybrané kultury, vypěstování čisté kultury. 4.Barvení bakterií podle Grama. 5.Pozorování trvalých preparátů. Příklady dalších praktických činností s mikrobiologickou tématikou. 6.Exkurze podle aktuální nabídky.

Annotation

The course is constructed for students to receive better concept on microbes, viruses and subviral pathogenes around us, their general traits, morphology, physiology, genetics and environment. Infections, which are caused by them to plants, animals and humans are discussed, and usage of microbial cultures in industry is mentioned as well.

Practicing in laboratory is included where students learn to prepare and observe native and permanent microscopic preparations of nonpathological bacteria. Practical utilization of microorganisms by humans is demonstrated via visits of institutins which are specialized to microbiological technologies.