Obsah kurzu:
- Výživa a zdravotní stav člověka
- Hygiena výživy. Denní stravovací režim
- Výživa různých skupin obyvatelstva
- Fyziologie výživy
- Nutriční hodnota potravy
- Základní živiny, metabolismus živin
- Voda v organismu a v potravě. Nerostné látky
- Působky v potravě. Vitamíny, antivitamíny aj.
- Cizorodé látky v potravním řetězci
- Maso a masné výrobky
- Mléko a mléčné výrobky
- Obilovina a luštěniny
- Zelenina, ovoce
- Pochutiny, nápoje
- Skladování a konzervace poživatin
- Změny výživové hodnoty potravin při jejich zpracování
Požadavky k zápočtu:
- Aktivní účast
- Seminární práce
Zápočtové testy (2)
The course is based on nutrition as a complex of bio-psycho-social factors, which affect the whole human life. It explores the influence of nutrition on mental health and development of eating behavior.
Moreover, students learn principles of assessing nutritious values (content of individual nutrients, energetic value of food, its hygienic quality) and gain basic knowledge of physiology of nutrition.