Obsah kurzu:
- Výživa a zdravotní stav člověka
- Hygiena výživy. Denní stravovací režim
- Výživa různých skupin obyvatelstva
- Fyziologie výživy
- Nutriční hodnota potravy
- Základní živiny, metabolismus živin
- Voda v organismu a v potravě. Nerostné látky
- Působky v potravě. Vitamíny, antivitamíny aj.
- Cizorodé látky v potravním řetězci
- Maso a masné výrobky
- Mléko a mléčné výrobky
- Obilovina a luštěniny
- Zelenina, ovoce
- Pochutiny, nápoje
- Skladování a konzervace poživatin
- Změny výživové hodnoty potravin při jejich zpracování
Požadavky k zápočtu:
- Aktivní účast
- Seminární práce
Zápočtové testy (2)
Předmět vychází z pojetí výživy jako komplexu bio-psycho-sociálních faktorů, které pronikají celým životem člověka.Zaměřuje se na vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka. Seznamuje se systémovým posuzováním nutriční hodnoty stravy (obsah jednotlivých živin v potravě, energetická hodnota potravy, hygienická jakost a nezávadnost potravin).
Zahrnuje základy fyziologie výživy.