- základní podmínky pro pěstování rostlin, vnější a vnitřníé faktory růstu a vývoje rostlin,
- základy pedologie a zemědělské meteorologie, fenologická pozorování,
- současná výživová doporučení, přehled jednotlivých skupin potravin,
- vybrané praktické činnosti při hodnocení potravin a přípravě pokrmů,
- textilní materiály, jejich třídění, vlastnosti a hodnocení,
- vybrané techniky zpracování textilních materiálů.
Posláním třetí části předmětu pracovní výchova je připravit studenty pro výuku tematických celků zařazených do tematických okruhů Pěstitelské práce, Příprava pokrmů a Práce s ostatními materiály (RVP ZV a RVP ZV upravený pro
žáky s lehkým mentálním postižením, oblast Člověk a svět práce).
Cílem předmětu je seznámit studenty se současnými trendy ve výživě a stravování, s jednoduchými činnostmi při přípravě pokrmů a se základními poznatky z oblasti pěstování rostlin a textilní tvorby.