Předmět je vyučován ve dvou blocích (10. listopadu a 9. prosince 2023). Před oběma bloky studenti dostanou seznam nezbytných přírodnin k přinesení; seznam bude zaslán e-mailem před oběma bloky.
Výstupem předmětu je "kuchařka" -- soupiska návodů, jak na vyzkoušené praktické činnosti. Dead-line pro odevzd ání kuchařky je 31. ledna 2024 (po individuální dohodě lze posunout do 12. února 2024).
Cílem tohoto předmětu je připravit studenty – budoucí učitele přírodopisu a biologie pro přípravu a vedení praktických forem výuky těchto předmětů. Studenti si během kurzu osvojí metodiku sběru, konzervace a kultivace přírodnin a vyzkouší si tvorbu širokého spektra přípravy učebních pomůcek s jejich využitím. Zdokonalí se v práci s laboratorní a terénní optikou a naučí se vytvářet a ošetřovat biologické a geologické školní sbírky. Seznámí se rovněž se zásadami zakládání a bezpečného provozu školní laboratoře, přípravy a vedení praktických cvičení a terénních exkurzí. Během kurzu si studenti vytvoří vlastní kolekci trvalých mikroskopických preparátů a dalších pomůcek, kterou mohou využít během pedagogických praxí a následně během své kariéry učitele. Protokoly z laboratorních cvičení jim později poslouží jako jakási „osobní kuchařka návodů“ pro realizaci praktických úloh.
· mikroskopování a optika ve výuce
· metody tvorby trvalých mikroskopických preparátů, praktické použití různých typů médií
· sběr, preparace a didaktická práce s rostlinným materiálem
· sběr, kultivace a didaktická práce s prvoky
· sběr, preparace a didaktická práce s bezobratlými
· provedení praktických cvičení z fyziologie živočichů a člověka
· zpracování osteologického materiálu
· dermoplastické preparáty