1. Výživa a zdravotní stav člověka
2. Hygiena výživy. Denní stravovací a pitný režim. Potravinový koš
3. Výživa různých skupin obyvatelstva
4. Nutriční hodnota potravy (základní a přídatné živiny, voda, minerální látky a působky v potravě
5. Cizorodé látky v potravním řetězci, alimentární nákazy
6. Jednotlivé druhy potravin z hlediska jejich nutriční hodnoty, změny výživové hodnoty při jejich zpracování, skladování a konzervace potravin
7. Vývoj nutričního chování, psychologie výživy
8. Alternativní výživové směry
9. Poruchy příjmu potravy
10. Výživa a prevence poruch zdraví
Předmět předkládá výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který proniká celým životem člověka. Sleduje vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka s akcentem na prevenci poruch příjmu potravy.
Program předmětu je postaven na systémovém posuzování nutriční hodnoty stravy. Pozornost věnována obsahu jednotlivých živin v potravě, energetické hodnotě potravy, hygienické jakosti a nezávadnosti poživatin. Zvládnutí základů fyziologie výživy umožňuje studentům posuzovat vliv způsobu stravování na zdravotní stav člověka. Pozornost je věnována vazbě stravování na životní styl a problémům alternativních směrů ve výživě.