Charles Explorer logo
🇨🇿

Výživa a zdravotní stav

Předmět na Pedagogická fakulta |
ON23142321

Sylabus

1. Výživa a zdravotní stav člověka

2. Hygiena výživy. Denní stravovací a pitný režim. Potravinový koš

3. Výživa různých skupin obyvatelstva

4. Nutriční hodnota potravy (základní a přídatné živiny, voda, minerální látky a působky v potravě

5. Cizorodé látky v potravním řetězci, alimentární nákazy

6. Jednotlivé druhy potravin z hlediska jejich nutriční hodnoty, změny výživové hodnoty při jejich zpracování, skladování a konzervace potravin

7. Vývoj nutričního chování, psychologie výživy

8. Alternativní výživové směry

9. Poruchy příjmu potravy

10. Výživa a prevence poruch zdraví

Anotace

Předmět předkládá výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který proniká celým životem člověka. Sleduje vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka s akcentem na prevenci poruch příjmu potravy.

Program předmětu je postaven na systémovém posuzování nutriční hodnoty stravy. Pozornost věnována obsahu jednotlivých živin v potravě, energetické hodnotě potravy, hygienické jakosti a nezávadnosti poživatin. Zvládnutí základů fyziologie výživy umožňuje studentům posuzovat vliv způsobu stravování na zdravotní stav člověka. Pozornost je věnována vazbě stravování na životní styl a problémům alternativních směrů ve výživě.