1. Repetitorium ze somatologie (vybrané kapitoly). Základní terminologie používaná ve výživě.
2. Funkce stravy. Strava jako zdroj energie. Strava jako zdroj vody. Úloha vody v organismu.
3. Význam bílkovin ve výživě, jejich trávení a biochemická přeměna v lidském organismu.
4. Význam sacharidů ve výživě, jejich trávení a biochemická přeměna v lidsk ém organismu.
5. Význam lipidů ve výživě, jejích trávení a biochemická přeměna v lidském organismu.
6. Minerální látky a stopové prvky.
7. Vitaminy.
8. Další prospěšné složky stravy. Zvyšování výživové hodnoty stravy.
9. Alternativní způsoby stravování, důvody a vhodnost tohoto stravování pro děti a mládež.
10.Výživová doporučení pro obyvatele ČR.
Předmět poskytuje studentům základní poznatky o živinách obsažených v poživatinách, o složení potravin rostlinného i živočišného původu, o příjmu energie výživou a jejím využití v organismu. U jednotlivých živin jsou zmíněny i jejich základní metabolické pochody v organizmu.