Charles Explorer logo
🇨🇿

Nutriční poradenství

Předmět na Pedagogická fakulta |
OPNY2P129B

Sylabus

1. Opakování  znalostí z oblasti výživy, technologie přípravy stravy a potravinářských komodit. 2.

Specifické nároky na výživu u jednotlivých skupin obyvatel.  3.  Kvalita potravin, změny nutriční hodnoty při technologickém zpracování. 4.Onemocnění plynoucí z nesprávné výživy. 5.  Formování nutričních návyků u dětí a dospívajících, prevence poruch příjmu potravy jako součást výchovy ke     zdraví. Problémy alternativních směrů ve výživě. 6.

Informace nutné pro sestavení správného stravovacího a pohybového režimu klienta a jejich metody jeho zjišťování. 7.Léčebná výživa v klinické praxi. 8. Specifika odborného poradenství a konzultační činnosti v oblasti zdravé výživy

Anotace

V předmětu se studenti seznamují s aktuálními problémy výživy a jejím vlivem na zdravotní stav člověka. Předkládá výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který proniká celým životem člověka.

Sleduje vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka. Předmět se rovněž zabývá výživovými potřebami vybraných skupin obyvatel. Část předmětu je rovněž věnována komunikaci mezi klientem a poradcem.