Přehled výukových témat:
1. Opakování znalostí z oblasti výživy, somatologie, technologie přípravy stravy a potravinářských komodit.
2. Nezbytné informace pro sestavení správného stravovacího a pohybového režimu osoby, která chce nebo musí změnit své stravování.
3. Specifické nároky na výživu u jednotlivých skupin obyvatel.
4. Formování nutričních návyků u dětí a dospívajících, prevence poruch příjmu potravy jako součást výchovy ke zdraví.
5. Onemocnění plynoucí z nesprávné výživy.
6. Onemocnění vyžadující změnu stravování. Léčebná výživa.
7. Zásady sestavování jídelníčku.
8. Problémy alternativního stravování ve školním prostředí.
9. Diabetes mellitus I. a II. typu – výživová specifika, hypoglykémie, hyperglykémie a první pomoc při těchto stavech.
10. Alergeny v potravinách.
Předmět se zabývá aktuálně platnými výživovými doporučeními, výživovými potřebami vybraných skupin obyvatel a výživou při různých onemocněních zejména těch, se kterými se učitel může setkat u dětí a mladistvých.