* Přednášky:
Úvod do problematiky předmětu
Základní pojmy z oblasti výživy
Výživová pyramida
Diagnostické metody v dietologii
Základní pravidla zdravé výživy
Principy sestavování jídelníčků
Problematika trávení
Sacharidy
Lipidy
Proteiny
Minerály
Antioxidanty
Vláknina
Vodní bilance v organismu
Pitný režim a dělení nápojů
* Cvičení:
Seznámení se vzorci a rovnicemi
Metody pro stanovení tělesného složení
Dotazníková šetření a PC vyhodnocení
Softwary pro dietologii
Jídelníčky a návrhy stravování
* Požadavky na zápočet:
- 80 % účast na teoretické výuce
- 100 % účast na praktických cvičeních
- seminární práce v rozsahu cca 3 stran A4 na zadané téma
Základní terminologie z oblasti dietologie, výklad o makroživinách - sacharidech, tucích a bílkovinách a mikroživinách - minerálech a vitamínech, pravidla pitného režimu, základní diagnostické metody používané v dietologii