* Přednášky:
Úvod do problematiky předmětu
Základní pojmy z oblasti výživy
Výživová pyramida
Diagnostické metody v dietologii
Základní pravidla zdravé výživy
Principy sestavování jídelníčků
Problematika trávení
Sacharidy
Lipidy
Proteiny
Minerály
Antioxidanty
Vláknina
Vodní bilance v organismu
Pitný režim a dělení nápojů
* Cvičení:
Seznámení se vzorci a rovnicemi
Metody pro stanovení tělesného složení
Dotazníková šetření a PC vyhodnocení
Softwary pro dietologii
Jídelníčky a návrhy stravování
* Požadavky na zápočet:
- 80 % účast na teoretické výuce
- 100 % účast na praktických cvičeních
- seminární práce v rozsahu cca 3 stran A4 na zadané téma
Optional subject "Nutrition" gives basic knowledge on the topic of nutrition with the links to physiotherapy practice and exercise / sport. Students will also learn about clinically relevant topics such as age-specific nutrition, special diet regimens and nutritional approach to "civilization" disorders.